Primărița Iliescu dă vestea bună: Cadastrare gratuită, anul acesta, pentru proprietățile din Prigoria

555

Proprietățile din comuna Prigoria vor fi cadastrate gratuit în acest an. Anunțul a fost făcut de primarul comunei, Iuliana Iliescu, care a precizat că a semnat deja contractul cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). De altfel, ANCPI a alocat pentru acest an un buget de 1,2 milioane euro pentru plata succesiunilor derulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, care urmăreşte cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023.

,,Comuna Prigoria s-a înscris în acest program. Pe 10 iulie am semnat contractul cu ANCPI, urmând ca în termen de 45 zile să încheiem contracte de prestari servicii cu persoane autorizate în vederea efectuării lucrărilor de cadastru în localitate. Așadar am făcut tot posibilul să rezolv problema proprietarilor și a proprietăților din comuna noastră”, a anunțat Iuliana Iliescu, primarul comunei Prigoria.
De altfel, primăriile puteau solicita, începând din vara anului trecut, finanţare pentru realizarea gratuită a cadastrului general. În acest scop, fiecare localitate va putea primi, în acest an, până la 150.000 de lei, cu 15.000 de lei în plus faţă de suma alocată în 2016. Data limită până la care primarii pot încheia contracte de finanţare cu oficiile de cadastru pentru a primi banii este 24 iulie. Pasul următor este încheierea contractelor dintre primării şi firmele autorizate să execute lucrări de cadastru.
Valoarea totală a programului PNCCF este de 1,2 mld. euro, din care 900 mil. euro reprezintă fondurile ANCPI obţinute exclusiv din serviciile prestate, iar 312,7 mil. euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, care au început să fie atrase din acest an. O altă sursă de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale ale primăriilor.

În prezent, sunt înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciarã circa 9,9 milioane de imobile (construcţii şi terenuri), echivalentul a 24,77% din cele 40 de milioane de imobile estimate la nivel naţional. De la finalul anului 2015, când a început Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciarã, ANCPI a înregistrat cel mai mare număr de imobile, respectiv 451.872 de proprietăţi, din care în 2016-2017 au fost cadastrate 373.600.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here