Primarii gorjeni, instruiţi pentru finanţarea nerambursabilă

194

seminarPrefectura Gorj a invitat ieri reprezentanţii primăriilor din judeţ la un seminar organizat de Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU) Regiunea Sud-Vest Oltenia.

Seminarul de ieri a fost unul de lansare la nivelul judeţului Gorj şi este destinat potenţialilor beneficiari de finanţare nerambursabilă din cadrul liniei de finanţare POS-DRU. Reprezentanţi ai respectivului organism au venit la Gorj pentru a le da mai multe detalii administraţiilor locale astfel încât primăriile din judeţul nostru să depună cereri de propuneri de proiecte de calitate şi care să aibă finalitate în semnarea contractelor şi implementarea proiectelor atât la nivel de judeţ sau chiar la nivel de regiune. „De aici, din Gorj, sunt organizaţii care deja implementează proiecte în cadrul POS-DRU sau sunt organizaţii care au accesat fondurile de preaderare, respectiv fondurile Phare. POSDRU este un document propus de România cu orizont de programare 2007-2013 în atingerea obiectivelor în domeniul dezvoltării resurselor umane. Obiectivul general al POSDRU este dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii prin corelarea educaţiei şi învăţării cu piaţa muncii şi asigurarea de oportunităţi sporite pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi incluzivă pentru un milion şase sute cinzeci de mii de persoane”, a declarat Daniela Stănescu, reprezentant al POS-DRU pe Oltenia.

Proiectele strategice implică finanţare majoră

Aceasta le-a vorbit reprezentanţilor primăriilor prezenţi ieri la seminar despre cele două tipuri de proiecte ce pot fi întâlnite la nivelul POS-DRU, respectiv cele strategice şi cele de tip grant. Diferenţa între cele două tipuri de proiecte este în primul rând valoarea pe care poate să o aibă un proiect strategic, adică între 500.000 de euro şi cinci milioane de euro şi faptul că acestea se implementează la nivel multi-regional şi transnaţional. Cele de tip grant sunt proiectele cu o valoare mai mică cuprinsă între 50.000 şi 500.000 de euro şi care se implementează la nivel local sau regional. Perioada de implementare a celor de grant durează maxim doi ani, iar a celor strategice poate merge până la trei ani.

„Scopul întâlnirii noastre este acela şi de prezentare a Ghidului Solicitantului şi anume Condiţii Specifice. În cadrul POS-DRU veţi întâlni două tipuri de ghiduri: Ghidul Solicitantului Condiţii Generale şi Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice. Ultimul precizează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un proiect din punctul de vedere al eligibilităţii şi este valabil pentru toate cele douăzeci şi una de domenii majore de intervenţie. Ghidul Condiţii Specifice vine şi precizează detaliile pe care trebuie să le îndeplinească un proiect pentru domeniul în care este deschis”, le-a mai spus Daniela Stănescu reprezentanţilor administraţiilor publice locale.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here