Preşedinta Asociaţiei “Sfânta Ana”, prezentă la evenimentul “Pacientul român, pacientul european”

414

Preşedintele Asociaţiei Române de Oncologie “Sfânta Ana”, Bogdana Costoiu, a participat joi, 13 martie 2014, la Palatul Parlamentului, la masa rotundă intitulată “Pacientul român, pacientul european”. Evenimentul a fost organizat de Alianţa Pacienţilor Cronici din România cu ocazia celebrării Zilei Europene a Pacientului.

În cadrul dezbaterii a fost pusă în discuţie situaţia grea în care se află pacienţii cronici din România, în special din cauza lipsei accesului la tratament. Lista medicamentelor compensate nu a fost actualizată din 2008, timp în care terapii de ultimă generaţie, care cresc considerabil speranţa de viaţă a bolnavilor, au fost puse la dispoziţia pacienţilor europeni. Preşedintele APCR, Cezar Irimia, a afirmat că, în cazul în care se intenţionează o amânare a implementării listei faţă de data promisă (1 aprilie 2014), reprezentanţii pacienţilor vor da statul român în judecată, urmând şi demararea unei serii de acţiuni de protest, printre care mitinguri în faţa Guvernului şi Parlamentului European.
La masa rotundă au participat şi preşedintele comisiei de sănătate publică din Senatul României, reprezentaţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Agenţiei Naţionale a Medicamentului, lipsind, deşi invitaţi, reprezentanţii primului-ministru şi Ministerului Finanţelor.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here