Premieră la Teatrul “Elvira Godeanu”! – Piesa “Avioane de hârtie”, cu şi despre tineri

839

Sâmbătă, 10 februarie, la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu va avea loc premiera spectacolului “Avioane de hârtie”.

Biletele pentru această piesă s-au pus deja în vânzare, spectacolul urmând a fi jucat la Târgu-Jiu pe tot parcursul lunii februarie. “Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, 10 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. Biletele sunt puse deja în vânzare la casa noastră de bilete. Posibilitatea pentru spectatori de a intra în sala noastră mai este şi în data de 11 februarie, respectiv 21 şi 26 februarie, în restul zilelor spectacolul jucându-se deja cu casa închisă pentru abonaţii noştri”, a declarat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului “Elvira Godeanu”. “Le mulţumesc acestor tineri minunaţi pe care rugăm publicul să-i îmbrăţişeze şi să-i iubească la fel de tare precum îi iubim şi noi, şi să-i încurajăm să devină ceea ce sunt meniţi să devină. Sunt convins că piesa va avea un impact major atât în rândul abonaţilor noştri, vorbesc aici de liceeni, dar sunt aşteptaţi şi părinţii şi bunicii să vină şi să vadă acest spectacol. Mărturisesc că am asistat doar la o repetiţie şi m-a marcat profund şi aş putea spune că mi-a rupt fiinţa în trei părţi distincte, fie că vorbim de tipologia copilului, cea a părintelui ce am devenit sau de cadrul didactic care am fost până mai ieri. E un spectacol care dă foarte mult de gândit şi important e după această reflecţie, să luăm taurul de coarne şi să acţionăm într-un fel sau altul pentru a face ceva”, a precizat Cosmin Brehuţă, managerul instituţiei.

Pentru tinerii zilelor noastre…
Din distribuţie fac parte o serie de tineri actori care se regăsesc aproape în întregime în rolul personajelor, piesa abordând o temă actuală şi anume neglijarea adolescenţilor ca urmare a plecării părinţilor să lucreze în străinătate. Unul dintre personaje este Miki, interpretat de Vlad Fiu, care joacă rolul adolescentului agresat fizic în liceu: “În Avioane de hârtie, eu sunt Miki, victima violenţei şi într-un fel pot spune că mă regăsesc în acest personaj, nu neapărat pentru că am fost bătut la liceu, dar Miki este un pic introvertit, nu are prieteni. Şi eu am fost la fel în timpul liceului. Singura diferenţă este că Miki învaţă şi mie nu îmi plăcea să învăţ. Pe parcursul piesei vedem evoluţia acestui personaj, vedem unde se poate ajunge din cauza violenţei, cât de mult poate fi afectată o persoană din această cauză şi, mai ales pentru că el se simte singur, nu are cine să-l ajute, pentru că majoritatea părinţilor sunt plecaţi în străinătate. Toate personajele sunt neglijate de părinţi”. Din distribuţia piesei “Avioane de hârtie” face parte şi actriţa târgujiancă Andreea Chiriţescu, cea care interpretează rolul Lenei. “E foarte greu să fii Lena pentru că pentru mine e primul proiect de genul acesta. Nu am mai jucat într-un spectacol de teatru contemporan până acum. Poate trebuia să mi se întâmple un pic mai devreme. Lena e un personaj foarte complex. Şi eu sunt foarte complexă, dar ea mă depăşeşte. Mă regăsesc foarte tare pe mine în liceu pentru că punctul meu comun cu Lena este faptul că suntem foarte puternice, dar ea este mai puternică decât mine, deoarece găseşte resursele potrivite pentru a trece peste momentele grele singură. Crede că este mai bine aşa, să fie mai izolată. Are posibilitatea de a avea şi prieteni, dar nu mai are încredere în nimeni pentru că descoperă că lumea nu este aşa cum se vede şi descoperă asta foarte devreme. Eu, în liceu, făceam acelaşi lucru, ca şi personajul meu. Când vedeam că lucrurile nu merg în direcţia în care eu îmi doream, mă izolam, plecam din zona respectivă şi intram în zona mea de confort”, a declarat Andreea Chiriţescu.

6 tineri şi un punct comun
Regizorul spectacolului “Avioane de hârtie” este Laura Moldovan, care a creat multiple conexiuni între toţi tinerii care joacă în această piesă. “Este un spectacol cu tineri, despre tineri, pentru toate vârstele atâta vreme cât ca fond social abordăm tema plecării părinţilor în străinătate la muncă. Pe fondul acestor lipsuri ale părinţilor, copiii se dezvoltă într-un anumit mod, sunt lipsuri emoţionale care, pe fiecare în parte, îi marchează într-un anumit mod. În rest, vorbim despre prietenie, despre adolescenţă, despre comunicare sau lipsa ei. Vorbim despre 6 tineri care, ca punct comun, toţi au un părinte sau doi plecaţi la muncă în străinătate. Singurătatea, fragilitatea lor emoţională, dezechilibrează; luptă fiecare în felul lui, cu armele mai puternice sau mai puţin puternice pe care le are, învaţă să treacă anumite praguri. Unii reuşesc, unii nu reuşesc. Vorbim despre violenţa în şcoală, un subiect mai puţin discutat, mai puţin recunoscut, dar atâta vreme cât în România unul din zece elevi renunţă la şcoală din cauza violenţei şcolare, cred că avem o problemă. Atâta timp cât în rândul adolescenţilor noştri creşte numărul de copii cu depresie, înseamnă că avem o problemă. Mi se pare normal ca într-un spectacol despre adolescenţi, să atingem un pic câte un subiect care e puţin mai sensibil, pe care poate nu îl recunoaştem, poate nu vrem să-l recunoaştem şi să-l dezvoltăm un pic”, a spus Laura Moldovan. Piesa „Avioane de hârtie” este semnată de Elise Wilk, fiind o adevărată incursiune în universul secret al adolescenței.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here