Ingrediente
Blat
5 gălbenuşuri
120 g unt
120 g zahăr
180 g făină
1 plic zahăr vanilinat
1/2 pliculeţ cu praf de copt
lapte
sare
lămâie
Umplutură
1,5 kg mere
5 albuşuri
150 g zahăr pudră
1 lingură cu unt
Mod de preparare
Pentru blat, se freacă untul moale cu zahărul şi zahărul vanilinat până se obţine o compoziţie cremoasă şi fină. Se încorporează gălbenuşurile, apoi făina cernută, praful de copt, un praf de sare şi laptele treptat, până ce compoziţia devine omogenă, ca o smântână groasă. Se toarnă apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul deja încins, pentru 20-25 de minute. Între timp, se curăţă merele, se dau pe răzătoare şi se călesc în unt fierbinte până se evaporă sucul. Se stropesc cu puţină zeamă de lămâie ca să nu-şi schimbe culoarea. Merele călite se pun pe blatul fierbinte, iar deasupra se aşează albuşurile bătute spumă cu zahărul pudră şi un praf de sare. Se dă la cuptor pentru încă 15-20 de minute. Când e gata, se rade deasupra puţină ciocolată de casă.