Ponta, la Torino: Trebuie să se înțeleagă că românii nu sunt cetățeni europeni de mâna a doua

669

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă, la Torino, că dorește să fie prim-ministrul tuturor românilor și nu doar al celor care locuiesc în România, ci și al celor din Diaspora.
„Azi suntem în Italia, mâine o să merg în Spania pentru că vreau să fiu primul ministru al tuturor românilor, nu doar al celor care locuiesc în România. și cei din Diaspora au dreptul să beneficieze de ceea ce am reușit să adoptăm în România și mă refer la programul Prima casă, la programul Prima mașină, la fondurile europene și la programele pe care le finanțăm cu bani europeni, inclusiv când am eliminat toate taxele consulare pentru copii. Ne-am gândit că așa cum am reușit în România să dublăm alocațiile pentru 500 mii de copii trebuie să dăm un mesaj și pentru copiii românilor din diaspora. Era important să vedem în ce măsură reușim să avem o comunitate mai unită, pentru că vă dați seama că sunt peste un milion de români în Italia, peste un milion de români în Spania care trebuie să fie tratată corect. Cel mai important lucru este să se înțeleagă peste tot că nu suntem cetățeni europeni de mâna a doua, suntem cetățeni europeni, exact ca toți ceilalți”, a răspuns Victor Ponta unei întrebări adresate de jurnaliștii care l-au însoțit în vizita sa la Torino.
Ponta a spus că legat de eliminarea taxelor consulare pentru certificatele de naștere și titlurile de călătorie până la șase ani. deciziile au fost luate pentru a sprijini părinții care au copii în România și în străinătate și care vor să călătorească spre România. „Am încercat să explic, titlurile de călătorie gratuită sunt pentru copiii până la șase ani, care călătoresc cu părinții sau însoțitor pentru a veni să își vadă părinții sau pentru a merge acasă”, a spus premierul.
Potrivit acestuia, este important că România a reușit să crească economic. „Când am venit la guvernare România avea o putere medie de cumpărare de 48 % față de media europeană, acum suntem la 54 %, mai e încă foarte mult de muncit”, a completat primul ministru.
Legat de votul prin corespondență, el a precizat că este de acord cu acesta, dar estimează că pentru 2016 se va putea avea un sistem sigur, deși sunt puține țări care îl aplică. Ponta a adăugat că sunt căutate soluții pentru ca votul din Diaspora să fie într-adevăr corect și că va fi un număr identic de secții de vot ca în 2009 și că a încercat să existe o organizare bună astfel încât să nu mai apară cozi la închiderea secțiilor.
AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here