Plătiți mai bine decât viceprimarul! Funcționarii dați în judecată nu vor da banii înapoi. Motivul!

2052

Cinci funcționari din cadrul Primăriei Ciuperceni, dați în judecată pentru că au primit mai mulți bani la salariu decât maximul prevăzut de lege, au reușit să câștige procesul cu primăria. În urma unui control, Curtea de Conturi a solicitat recuperarea prejudiciului, așa că primăria a fost nevoită să formuleze acțiune în instanță, numai că aceasta a fost introdusă prea târziu. Acum, primăria a rămas cu paguba, ba mai mult, va trebui să achite din casierie și cheltuielile de judecată.

Potrivit legii, niciun funcționar din cadrul primăriei nu poate să câștige mai mult decât viceprimarul.
În urma unui control, Camera de Conturi Gorj a constatat că la primăria din comuna Ciuperceni sunt probleme în ceea ce privește salarizarea unor funcționari.
Prin decizia nr. 47/21.07.2020, Camera de Conturi a dispus „stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea acestuia, reprezentând majorări salariale lunare ale funcționarilor publici care depășesc nivelul indemnizației lunare a viceprimarului, precum și regularizarea contribuțiilor sociale datorate bugetului general consolidat, având ca termen data de 30.11.2020”.
Este vorba despre majorări achitate în perioada aprilie 2018 – mai 2020.

Dispoziții tardive
Pe 17 august 2020, primarul a emis două dispoziții pentru recuperarea banilor. Pentru a nu da banii înapoi, funcționarii s-au adresat instanței. Procesul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj.
Pe data de 6 mai 2021, instanța a admis acțiunea angajaților primăriei și a anulat dispozițiile contestate ca fiind tardiv emise. „Obligă pârâta la plata sumei de câte 1000 lei reprezentând cheltuieli de judecată (onorariu avocat) către fiecare dintre reclamanți”, a decis Tribunalul Gorj.
Primăria Ciuperceni a formulat recurs. A susținut că instanța a luat în considerare doar Raportul de audit financiar nr.2558/30.06.2020 – document care nu impune aplicarea măsurilor pentru recuperarea prejudiciului, neținând cont de Decizia nr. 47/21.07.2020 a Camerei de Conturi Gorj, prin care se cerea recuperarea prejudiciului.

Eșec și la Craiova
Curtea de Apel Craiova a menținut hotărârea de la Gorj, arătând că dispozițiile de imputare au fost emise prea târziu, deoarece termenul legal era de 30 de zile de la constatarea pagubei.
„Repararea pagubelor aduse cu vinovăție patrimoniului autorității sau instituției publice, precum și repararea pagubelor produse acesteia prin nerestituirea în termenul legal a sumelor ce s-au acordat necuvenit, se dispune prin emiterea de către conducătorul autorității sau instituției publice a unui ordin sau a unei dispoziții de imputare, în termen de 30 de zile de la constatarea pagubei. În prezenta speță, instanța de recurs observă că la data de 30.06.2020, UAT a luat act de procesul-verbal de constatare întocmit de Camera de Conturi Gorj din care rezultă prejudiciul produs UAT, contextul în care acesta s-a produs și chiar întinderea acestui prejudiciu. Prin urmare, de la acest moment începe să curgă termenul de decădere de 30 de zile, deoarece recurenta-pârâtă dispunea de toate elementele necesare pentru a emite dispoziția de impunere. În speță, dispozițiile de impunere au fost emise după ce termenul de decădere de 30 de zile se împlinise”, a motivat instanța.
Drept urmare, recursul primăriei a fost respins ca nefondat. Sentința este definitivă și a fost pronunțată de Curtea de Apel Craiova înainte de Crăciun.
I.IRINOIU

1 COMENTARIU

  1. Asta este o mare abureala.Nerespectarea termenului de contestare ,vinovat:primarul.De altfel ca și la primăria lui Bobaru care,se pare,a ținut la dospit mai multe documente ca asa a vrut el ptr.ca asa cum spune citez:eu sunt legea la B.jiu,am încheiat citatul??!!Alo D.N.A,Parchet,Curtea de conturi(dacă mai exista),Corpul de contro al prefetului etc.faceti-va treaba ptr.ca asemenea specimene trebuie sa dispara(la …mititica)!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here