Pițian, DSP Gorj: “Numărul ștrandurilor din județul nostru a crescut”

355

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) monitorizează bazinele de înot încă de la debutul sezonului estival. Potrivit reprezentanților instituției, celor 18 ștranduri care funcționau, anul trecut, li s-au alăturat încă trei, în localitățile Bălești, Turcinești și Runcu. Din fericire, nu au fost depistate nereguli la nicio piscină din județ, însă controalele vor continua pe tot parcursul verii.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj confirmă faptul că până în prezent nu au fost depistate nereguli la ştranduri, însă subliniază că acţiunile de control vor continua pe tot parcursul verii.
Prin Serviciul de supraveghere a stării de sănătate – birou igiena mediului şi Serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP Gorj se monitorizează, în sezonul estival, calitatea apei din bazinele de înot. Ca urmare, se verifică: respectarea normelor igienico-sanitare de funcţionare conform OMS 119/2014 şi se recoltează probe de apă; se verifică dacă unitatea este autorizată sanitar; verificarea execuţiei bazinelor de înot conform normelor igienico-sanitare; ambianţa termică, ventilaţia naturală şi artificială şi iluminatul, bazinelor acoperite vor fi asigurate în aşa fel încât să se evite îmbolnăvirea şi accidentările celor care le folosesc.
De asemenea, sunt verificaţi parametrii determinaţi din apa bazinului de înot în cadrul controalelor analitice prin analize de laborator microbiologice şi fizico-chimice şi anume: a) limpezime b) concentraţia clorului rezidual liber în bazinele de înot/piscine acoperite trebuie să fie între 0,5 şi 1 mg/l, iar în bazinele/piscinele descoperite între 0,5 mg/l şi 1,5 mg/l; c) pH între 7,2 şi 8,2; d) indicatori microbiologici: număr total de colonii ce se dezvoltă la 37 grade Celsius, bacterii coliforme, Escherichia coli, enterococi, Pseudomonas aeruginosa; verificarea documentelor de autocontrol.

Obligațiile administratorilor ștrandurilor
Administratorii băilor publice, ai bazinelor de înot şi piscinelor trebuie să deţină registre în care vor fi înscrise rezultatele buletinelor de analiză a apei, concentraţiilor clorului rezidual liber, periodicitatea de primenire a apei şi de dezinfecţie a bazinelor, precum şi modalitatea de dezinfecţie a bazinelor, inclusiv substanţele dezinfectante folosite.
Autorizarea funcţionării ştrandurilor aparţinând societăţilor comerciale se face conform legii nr. 359 din 8 septembrie 2004, actualizată – lege privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice.
Procedura de autorizare a funcţionării pe baza declaraţiei-tip pe propria răspundere se desfăşoară în cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, la care solicitantul are obligaţia înregistrării sediului social sau secundar. Oficiul Registrului Comerţului transmite către DSP Gorj declaraţiile-tip în copie, şi, pe cale electronică, datele de identificare ale persoanelor juridice înregistrate în registrul comerţului. Compartimentul de avize şi autorizare din cadrul DSP Gorj înregistrează declaraţiile pe propria răspundere şi le transmite Serviciului de control în sănătate publică în vederea efectuării controlului privind conformitatea celor declarate în termen de 30 de zile.

Mai multe ștranduri, în Gorj
Din evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Gorj rezultă că, la nivelul judeţului nostru, anul trecut erau autorizate din punct de vedere sanitar 18 bazine de înot (ştranduri, piscine) de folosinţă publică. Acestea se găsesc în localităţi precum: Târgu-Jiu (5) – localizate în Parcul Central (2), strada Crângului, strada Dumbrava, Baza sportivă; Turcineşti (1); Drăguţeşti(1); Rovinari (1); Motru (1); Ţicleni(2); Arcani(1); Turceni –Murgeşti (1); Târgu Cărbuneşti (1); Bârseşti(1); Bumbeşti Jiu-Vişina (1); Săcelu-2 –bazine termale, piscină. Între timp, numărul acestora a crescut. “Pe lângă cele 18 ștranduri și piscine care funcționau, anul trecut, în acest an au mai fost date în folosință încă trei. Acestea se găsesc la Bălești, la Runcu și la Turcinești”, a confirmat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here