Peste 41.000 de zilieri, înregistraţi în judeţ

921
????????????????????????????????????

În lipsa unui loc de muncă stabil, gorjenii încă mai aleg să lucreze cu ziua! Conform unui raport emis, săptămâna trecută, de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, în cursul anului trecut, peste 41.000 de zilieri au fost înregistraţi în baza de date a judeţului nostru.

“66 de angajatori au achiziţionat registre de evidenţă a zilierilor, fiind înregistraţi, pe parcursul anului 2018, 41.801 de zilieri. Ca urmare a solicitărilor venite din partea persoanelor fizice sau juridice, au fost eliberate 501 certificate sau rapoarte cu informaţii din baza de date organizată la nivelul Inspecţiei Muncii cu registrele de evidenţă a salariaţilor. Pe de altă parte, instituţia a preluat electronic, la sediu, 2.946 registre generale de evidenţă a salariaţilor şi a eliberat angajatorilor 886 de parole în vederea transmiterii datelor din registrul on-line de evidenţă a salariaţilor”, se arată în raportul prezentat de George Romanescu, inspectorul-şef al ITM Gorj.

Pasibili de sancţiuni până la 20.000 de lei
Legea Zilierilor a fost schimbată chiar în ultimele zile ale anului trecut, iar modificările au intrat în vigoare chiar de la începutul anului curent. Astfel, atât angajatorii, cât și persoanele care doresc să lucreze în acest regim de muncă trebuie să știe că, potrivit noilor prevederi, o persoană poate presta cel mult 120 zile pe an calendaristic, indiferent de beneficiarul la care prestează, cu excepția celor care prestează în domeniile: creşterea animalelor în sistem extensiv, pășunatul sezonier al bovinelor, ovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate și în domeniul viticol. În aceste patru domenii, perioada maximă de muncă a zilierilor este de 180 de zile într-un an calendaristic. Beneficiarul nu se poate folosi de o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu, în activitățile de zilier. În caz contrar, prestarea se efectuează pe bază de contract de muncă pe perioada determinată. De altfel, munca necalificată cu caracter ocazional a zilierilor se poate presta numai în domeniile agricultură, silvicultură, cu excepția exploatării forestiere, vânătoare, pescuit și acvacultură. Beneficiarul nu poate folosi zilieri pentru derularea de activități în beneficiul unui terț. În consecinţă, în cazul în care nu se respectă această prevedere, pe lângă beneficiar, poate fi sancționat și zilierul, cu amendă cuprinsă între 500 şi 2.000 de lei. Beneficiarul este sancționat cu amendă de 6.000 de lei. În cazul în care beneficiarul folosește zilieri pentru alte activități decât cele expres reglementate de ordonanţa de urgență în vigoare, acesta se sancţionează cu amendă ce porneşte de la 10.000 de lei şi poate ajunge până la 20.000 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here