„Orpheus” – rampă de lansare pentru tinerii muzicieni

361

lic de muzica (3)Concursul internaţional de interpretare „Orpheus”, organizat de Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu – Jiu a ajuns la ediţia a XII-a.

Zeci de elevi se lansează în cadrul acestui eveniment cultural, concursul având o importanţă naţională foarte mare.

„Orpheus” este un concurs care, de-a lungul timpului, a devenit o rampă de lansare dar şi un test foarte important pentru viitorii muzicieni. Standardele ridicate au făcut din el o competiţie acerbă, iar trofeul – un premiu râvnit de mulţi. Concursul, care acum este internaţional, se desfăşoară în perioada 21 – 23 mai, iar preselecţiile încep în această perioadă. Pentru a participa la acest concurs, elevii trebuie să scoată din buzunar câte 100 de RON, în această sumă neintrând şi masa şi cazarea concurenţilor. Totuşi, cei care doresc, pot fi cazaţi prin intermediul conducerii, contracost, pentru aproximativ 15 lei pe zi.
Categorii de vârstă
Concursul se adresează tuturor elevilor din clasele I-XII şi se desfăşoară într-o singură etapă în cadrul a două secţiuni şi anume pian şi instrumente de suflat – percuţie (flaut, nai clasic, trompetă, percuţie. Potrivit regulamentului, ordinea intării în concurs se face pe categorii de vârstă, şase la lic de muzicanumăr şi anume categoria I – născuţi în 2001 – 2002, categoria II – în perioada 1999 – 2000 ş.a., ultima categorie referindu-se la elevi născuţi în perioada 1991 – 1992. Durata totală a prezenţei unui concurent nu va depăşi 10 minute pentru elevii claselor I-II, 15 minute pentru cei din clasele III – IV, 20 de minute pentru clasele V-VIII şi 30 de minute pentru clasele IX – XII. Repertoriul trebuie să cuprindă un studiu şi două piese diferite ca stil. Trofeul concursului se acordă unuia dintre concurenţii premiaţi care au urcat pe primul loc.
De asemenea se acordă premiile I, II, III şi menţiune pentru fiecare categorie în parte.
Olimpici naţionali
De-a lungul timpului, Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” a dat mai mulţi olimpici şi premianţi în diferite ramuri muzicale. Nicolae Vezure este unul dintre ei, în prezent fiind student la Timişoara. Nucu, aşa cum îi spun prietenii, este un foarte bun pianist, câştigând foarte multe premii naţionale şi internaţionale precum şi trofeul celei de-a X-a ediţii a Concursului „Orpheus”. An de an, concursul ridică ştacheta, participanţii fiind tot mai bine pregătiţi, fiind o rampă de lansare pentru viitorii muzicieni.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here