Opționale de arhitectură pentru elevii din ciclul primar și gimnazial

1342

Asociaţia De-a Arhitectura invită profesorii din ciclul primar şi gimnazial să se înscrie, până pe 15 martie, pentru a primi asistenţă în derularea cursurilor opţionale integrate ce explorează mediul construit: ,,De-a arhitectura mini” şi ,,De-a arhitectura în oraşul meu”.

În anul școlar 2021 – 2022, prima organizație din România care dezvoltă şi promovează programe de educaţie non-formală de arhitectură şi mediu construit pentru copii şi tineri, încă din 2013, Asociația De-a Arhitectura oferă asistenţă claselor din şcoli de stat, din mediul rural şi urban, astfel: pentru elevii din clasa I sau a II-a – ,,De-a arhitectura mini”, curs opţional integrat – cu programa şcolară elaborată şi ghid pentru îndrumare; pentru elevii din clasa a III-a, a IV-a sau a V-a: ,,De-a arhitectura în oraşul meu”, curs opţional integrat – ce face parte din oferta la nivel naţional, cu programa şcolară aprobată prin Ordinul ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4422 din 28 august 2014, ghid pentru îndrumare şi diverse materiale didactice. În programul de asistenţă gratuită se pot înscrie numai şcolile de stat, învăţământ gratuit. Alte entităţi (cum ar fi şcolile private, cluburile sau programele afterschool) care doresc sprijin pot contacta asociaţia pentru stabilirea detaliilor unei eventuale colaborări.
Pentru ,,De-a arhitectura mini”, asistența De-a Arhitectura cuprinde: curs online de pregătire pentru profesorii şi specialiştii/arhitecţii implicaţi, acces la materialele metodologice şi didactice pentru profesorul clasei: ghidul îndrumătorului cu detalierea planificării întregului curs şi a desfăşurării fiecărei ore, acces la resursele de sprijin ale asociaţiei pe parcursul anului şcolar și certificate pentru profesori şi elevi.
Pentru ,,De-a arhitectura în oraşul meu” asistența asociației cuprinde: pregătire prealabilă obligatorie înaintea începerii anului şcolar (modul de formare online, atelier de formare cu aplicaţii practice), acces la materialele metodologice şi didactice pentru profesorul clasei (ghid metodologic cu detalierea planificării întregului curs şi a desfăşurării fiecărei ore, materiale didactice pentru fiecare lecţie), acces la materialele auxiliare pentru elevi (caietul elevului cu fişe de lucru şi fişe recapitulative), acces la resursele de sprijin ale asociaţiei pe parcursul anului şcolar și certificate pentru profesori şi elevi.

Se caută voluntari
Acolo unde are posibilitatea, asociaţia oferă asistenţa unui specialist voluntar (arhitect, student arhitect, urbanist sau peisagist) care participă, de asemenea, la programul de pregătire şi care sprijină profesorul clasei pe parcursul anului şcolar, în pregătirea şi predarea orelor, prin prezenţă directă sau online, după caz.
Pentru a putea oferi această asistenţă specializată, De-a Arhitectura invită arhitecţii, urbaniştii, peisagiştii, arhitecţii de interior şi studenţii arhitecţi care doresc să contribuie la educarea societăţii asupra valorilor mediului construit şi a arhitecturii să se înscrie în echipa asociației, oferind sprijin profesorilor ca voluntari în anul şcolar 2021-2022. ,,Cursurile asociaţiei despre arhitectură şi oraş sunt o experienţă unică pentru şcolari, mai ales datorită prezenţei unui specialist la ore.
Dincolo de experienţa şi bagajul de cunoştinţe noi, voluntarul aduce în faţa celor mici pasiunea sa pentru profesie şi un mod jucăuş de a aborda realitatea înconjurătoare.
Un arhitect voluntar poate susţine desfăşurarea unui curs De-a arhitectura în şcoli în două feluri: asistarea unei singure clase pe parcursul unui an şcolar (septembrie-iunie), în echipă cu învăţătorul/profesorul (presupune prezenţa la fiecare oră de curs, pregătirea orelor şi discuţii de feedback) sau asistarea uneia sau mai multor clase la distanţă, pe parcursul unui an şcolar (presupune comunicarea – în general săptămânală – cu învăţătorul clasei, prin întâlniri online, pentru a-l ajuta să pregătească şi să susţină independent unele lecţii, precum şi predarea, în online, a celor unde prezenţa sa este necesară; această modalitate le este accesibilă voluntarilor veterani, care au predat cel puţin un an în manieră directă)”, au precizat reprezentanții asociației. Toţi cei interesaţi sunt invitaţi să consulte şi să se înscrie pe pagina web dedicată (http://de-a-arhitectura.ro/inscrieri/) şi să contacteze asociaţia pentru alte detalii la inscrieri@de-a-arhitectura.ro. Asociaţia De-a Arhitectura este o organizaţie culturală formată din arhitecţi şi profesori care dezvoltă, implementează şi promovează educaţia de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Programele educaţionale se desfăşoară cu precădere în şcoli sub forma cursurilor opţionale, dar şi în muzee şi în cadrul evenimentelor de arhitectură şi design. Din 2012 până în 2019, programele şi activităţile De-a Arhitectura au ajuns la 24.780 elevi din şcolile de stat, de la ciclul primar la liceu, la 900 de profesori şi a implicat peste 750 de arhitecţi voluntari.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here