Opt persoane „la negru”, în numai 4 zile de controale

122

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, au depistat în urma controalelor din perioada 25-29 martie, angajatori care desfăşurau activitate cu persoane „la negru” în mai multe domenii: exploatarea lemnului la Motru, panificaţie în localitatea Ioneşti, comerţ la Târgu-Jiu şi jocuri de noroc în Turburea. Drept urmare oamenii legii au aplicat sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 80.000 de lei.

ITM Gorj a efectuat un număr de 27 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Controalele au vizat atât identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare cât şi respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. „Au fost depistaţi 4 angajatori care utilizau munca cu 8 persoane la negru. 4 sancţiuni au fost aplicate în cuantum de 80.000 lei. Angajatorii depistaţi desfăşurau activitate în mai multe domenii: exploatarea lemnului la Motru, panificaţie în localitate Ioneşti, comerţ la Târgu-Jiu şi jocuri de noroc în Turburea”, a precizat Gheorghiţă Cuşma, purtător de cuvânt în cadrul ITM Gorj. Inspectorii au aplicat şi 12 sancţiuni contravenţionale la un număr de 11 angajatori.

Sancţiuni contravenţionale în valoare de 29.500 lei
Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă din Cadrul ITM Gorj a desfăşurat în cele patru zile de inspecţie 29 de vizite neaşteptate pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. 34 de neconformităţi au fost descoperite pentru care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 29.500 lei.
Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea organizării si funcţionării comitetului de securitate si sănătate în muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, truse medicale incomplete la locurile de muncă.

37 unităţi de fabricarea produselor de brutărie, verificate
În cadrul Campaniei naţionale privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrătorii din cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate fabricarea produselor de brutărie, au fost controlate 37 unităţi cu un număr de 957 de lucrători, constatându-se 40 de neconformităţi. Ca urmare a acestui fapt s-au aplicat 40 de sancţiuni contravenţionale din care 6 amenzi în valoare de 15.500 lei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here