Oficialii Pandurilor nu cred că testarea jucătorilor este o măsură realistă

1337

Ridicarea stării de urgenţă, începând cu jumătatea lunii mai, i-a pus în gardă pe reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului, care plănuiesc reluarea activităţii competiţionale. La fotbal, jucătorii ar putea fi testați de coronavirus înainte de revenirea la antrenamente sau competiții a transmis, săptămâna trecută, Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, într-o videoconferință de presă. Condiţia pare obligatorie şi în viziunea Ministerului Sănătăţii, însă testarea sportivilor trebuie susținută financiar de organizatorii de competiţii şi cluburi. De asemenea, se doreşte o efectuare periodică de teste, ceea ce ar implica fonduri suplimentare din bugetele, şi aşa ciuntite, ale echipelor de fotbal.,,Dorim testarea sportivilor la momentul intrării în aceste baze sportive. Deci orice fel de pregătire sau competiţie nu va demara fără o testare, o testare care se va repeta. Aşadar toate stagiile de pregătire ale sportivilor vor debuta cu această testare de coronavirus, iar ea va fi reluată periodic. Va fi o condiţie, aşa cum am discutat cu Ministerul Sănătăţii, iar asta se întâmplă oriunde în lume. Dar, subliniez, va trebui să găsim resursele financiare, iar organizatorii de competiţii şi cluburile vor trebui să găsească resursele financiare pentru a susţine aceste testări. Pentru că în momentul acesta capacitatea noastră de testare e una limitată, vedem că sunt situaţii în care nu putem testa zilnic toţi medicii din spitale care luptă cu acest virus. Deci e o chestiune pe care trebuie să o avem în vedere”, a declarat Stroe.
Nu a fost încă avansată o dată pentru revenirea la antrenamente, dar directorul sportiv al clubului nostru, Camilian Floroiu, nu crede că măsura este una potrivită. România are, şi aşa, în opinia lui Floroiu, o capacitate limitată de testare, iar costurile pentru depistarea Covid-19 ar împovăra definitiv cluburile. Oficialul Pandurilor a declarat că reluarea sezonului rămâne o măsură extrem de riscantă.,,O să fie destul de greu să reluăm acest campionat. Să sperăm că vom face ce trebuie şi nu vom fi primii care dau cu boata în baltă. Am făcut 2-3.000 de teste pe zi, acum am văzut că s-ar fi ajuns la 6-7.000 de teste. Numărul e mic, dar noi vrem să punem echipele de fotbal să-şi testeze jucătorii. Cum îi testezi? Aleatoriu? Îi mai testezi azi, îi mai testezi la trei zile, la şapte zile? Jucătorul nu devine imun după testare. O să fie costuri nu mari, ci foarte mari pentru cluburi. Nu ştiu de unde vor reuşi să suporte aceste teste! Bănuiesc că se va ajunge doar să le ia temperatura, şi vor spune că e în regulă. Iar cine are temperatură, nu intră la antrenamente. Vor fi măsuri superficiale. Această relaxare poate să ducă la o infectare a sportivilor”, a declarat Floroiu.Oficialul clubului nostru a fost ,,taxat” în presa centrală pentru că nu doreşte terminarea actualului sezon, dar spune că declaraţiile sale au fost interpretate greşit. Floroiu a spus că Pandurii are deja planul făcut pentru Liga 3, dar reprezentanţii din fotbalul autohton ar trebui să se gândească mai întâi la sănătatea jucătorilor, şi abia apoi la banii încasaţi din drepturile de televizare. În plus, meciurile s-ar relua fără spectatori, ceea ce ar prejudicia destul de mult unele cluburi.,,Văd că se doreşte destul de mult reluarea campionatului. Mi-e şi teamă să mai spun câte ceva, pentru că, după declaraţiile mele, un jurnalist a scris în presa naţională că sunt fantezist, că noi şi aşa nu aveam spectatori. Nu e vorba numai despre noi, îi dau exemplu Universitatea Craiova, acolo sunt 15.000 de oameni, în medie, la meci. Dacă reiei campionatul, dispare spectacolul. Nu ştiu cât de mult va conta faptul că plăteşti drepturile de televizare către echipe. Cine va deconta 7 meciuri acasă cu terenul gol, ca să dăm un exemplu… Bugetul unei echipe nu se rezumă doar la anumite drepturi TV. N-am spus niciodată că anularea sezonului ne-ar avantaja sau nu. Noi ne-am făcut un plan foarte bine pus la punct şi pentru Liga 3, iar pentru situaţia financiară în care se află clubul în acest moment, Liga 3 nu era o greşeală, ci chiar o posibilitate de a-ţi reveni din punct de vedere financiar. La ceea ce se întâmplă acum, şi la eforturile care se fac de către oamenii care încă mai susţin această echipă de fotbal, este foarte greu să reuşeşti să achiţi măcar ce trebuie achitat când vorbim de un joc de fotbal pe teren propriu. În momentul de faţă, la Târgu-Jiu, nimeni nu-şi doreşte ca această echipă de fotbal să aibă continuitate”, a precizat Floroiu.
Pe de altă parte, ministrul Ionuţ Stroe conştientizează că o posibilă infectare a unui sportiv ar putea opri definitiv competiţia. Decizia de stopare a întrecerilor interne a venit la timp, consideră reprezentantul Guvernului.,,Slavă Domnului că în acest moment nu avem niciun caz de infectare în sportul românesc. Chiar dacă măsurile au fost drastice şi unii ne-au criticat, ele au funcţionat. Un sportiv infectat, mai ales în zona sporturilor de echipă, pune în pericol şi blochează întreaga competiţie. De asta măsurile sunt drastice. Nu vrem să ajungem în această situaţie şi de aceea înainte de competiţii, medalii, trofee, performanţă şi altele trebuie să punem siguranţa sportivilor. Nu putem desfăşura competiţii cu echipe carantinate”, a declarat Stroe.Ligile de fotbal din România au fost oprite la începutul lunii martie. Toate campionatele majore din Europa au fost întrerupte, iar ţări ca Belgia şi Olanda au anunţat deja că nu vor mai continua actualul sezon.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here