OFICIAL! Bursele elevilor vor crește din semestrul al doilea

893

Bursele de merit vor fi dublate, iar cele de performanță cresc de cinci ori, din semestrul al doilea al acestui an școlar, prevede o hotărâre adoptată miercuri de Guvern. Ministrul Educației anunță însă că, cel puțin în cazul burselor de merit, se vor modifica și condițiile de acordare a acestora.

,,A fost adoptată hotărârea de guvern privind stabilirea cuantumului minim al burselor, diferențiate pe categorii. Astfel, bursele de performanță cresc de cinci ori, de la 100 de lei la 500 de lei per elev. Bursele de merit se dublează, de la 100 la 200 de lei. În același timp, crește plafonul de la care acestea vor putea fi acordate, de la media 8,50 la media 9,50. Aș vrea să vă reamintesc faptul că, urmare a predării online, urmare a renunțării la teze, rezultatele au fost foarte mult distorsionate, în așa fel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la burse de merit, urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului școlar 2020-2021. Bursele de studiu au înregistrat o creștere cu 50%, de la 100 de lei la 150 de lei per elev, iar bursele de ajutor social, înțelegând nevoia de sprijin a elevilor din medii defavorizate, a fost dublată la nivelul cuantumului minim de la 100 de lei la 200 de lei. Cu titlu informativ, în anul școlar 2020-2021, un număr de 533.000 de elevi au înregistrat medii peste 8,50, iar un număr de 347.000 au înregistrat medii peste 9,50. Această Hotărâre de Guvern este inițiată în baza articolului 82 din Legea Educației Naționale, care prevede obligativitatea inițierii acestei hotărâri de guvern. Este un act de administrare care pune în aplicare o normă deja existentă, aceea prevăzută la articolul 82, Legea Educației Naționale, deci nu este o politică nouă. Mai mult decât atât, aceste cuantumuri vor fi valabile începând cu semestrul 2 al anului școlar 2021-2022, care va începe în data de 10 ianuarie, deci semestrul întâi are bursele prevăzute în Legea bugetului pentru anul 2021. Este vorba de o îmbinare a celor două reglementări – anul școlar care se întinde pe doi ani calendaristici și Legea bugetului, care se face în același an. De asemenea, aș vrea să vă spun că această Hotărâre de Guvern se încadrează în articolul 110 din Constituția României, Ministerul Educației a prezentat acest lucru, iar Ministerul Justiției a opinat în același mod”, a declarat Sorin Cîmpeanu după ședința de guvern de miercuri, 6 octombrie. ,,Această creștere semnificativă a burselor de până la 5 ori înseamnă, pe de o parte, o încurajare a performanței, dar pe de altă parte, foarte important, înseamnă o măsură menită să reducă abandonul școlar. În momentul în care mai mulți copii din aceeași familie au șansa acestor burse, deja venitul din burse devine atât de atractiv, încât părinții să susțină activitatea în școală a propriilor copii. Da, este o măsură care vizează ambele planuri, pentru că la 10 absențe nemotivate pe semestru, deci dacă nu mergi la școală, aceste burse se pierd”, a mai precizat ministrul Educației.

CNE: „Dezaprobăm creşterea pragului bursei de merit la media 9,50 fără o analiză de impact bugetar corelată cu numărul elevilor eligibili în acest semestru”
Reprezentanții elevilor salută adoptarea hotărârii prin care sunt reglementate sume majorate şi diferenţiate în funcţie de tipul de bursă, însă nu sunt de acord cu creșterea pragului bursei de merit fără o analiză de impact bugetar corelată cu numărul elevilor eligibili în acest semestru. „Ne manifestăm deschiderea pentru a negocia eventuale modificări ale criteriilor de acordare a burselor, însă considerăm că Ministerul Educației nu poate afirma de pe acum care vor fi acestea, având în vedere că impactul bugetar pentru anul 2022 va fi calculat în funcţie de numărul de beneficiari ai burselor din semestrul I, care este încă în desfăşurare. Astfel, solicităm ca, odată cu finalizarea acestui semestru, Ministerul Educaţiei să realizeze o nouă centralizare a situaţiilor şcolare ale elevilor din România, astfel încât să se poată contura o imagine clară şi veridică asupra impactului bugetar final”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor. „După ani de luptă, elevii au obţinut burse în cuantumuri minime diferenţiate în funcţie de tipul de bursă! Este o victorie a Consiliului Naţional al Elevilor, care îşi manifestă în continuare deschiderea la dialog, pentru ca reglementările referitoare la bursele şcolare să fie cu adevărat echitabile pentru elevi. Totuşi, dezaprobăm creşterea pragului bursei de merit la media 9,50 fără o analiză de impact bugetar corelată cu numărul elevilor eligibili în acest semestru”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here