Odată cu noul an – Şefii serviciilor private pentru situaţii de urgenţă, instruiţi de ISU Gorj

487

Liderii serviciilor private pentru situaţii de urgenţă din judeţul Gorj şi-au dat întâlnire pentru şedinţa de convocare/instruire anuală, recent, la sediul 2 al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă situat în localitatea componentă Bârseşti. Acţiunea, după cum ne mărturisea col. Dănuţ Blidea adjunctul inspectorului şef al ISU Gorj, s-a constituit şi într-un fericit prilej pentru ca şefilor serviciilor private pentru situaţii de urgenţă din jud. Gorj să li se comunice ultimele noutăţi legislative, deciziile şi dispoziţiile legate de certificatele de competenţe în domeniu şi nu în ultimul rând evidenţa şi soluţionarea problemelor specifice activităţii acestor servicii.

Tot de la domnia sa am aflat că peste puţin timp şi conducătorii operatorilor economici incluşi în Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor (PAAR) din Tg Jiu şi Gorj vor fi convocaţi într-o întâlnire similară de instruire la nivelul acestora pentru situaţiile de urgenţă ce pot apărea pe teritoriu, ce ţin de competenţa acestora.
În cadrul convocării-instruire a şefilor serviciilor private SU au fost discutate rapoartele activităţilor pentru anul 2013 cuprinzând activităţile specifice de pregătire, prevenire şi de intervenţie efectivă desfăşurate de aceste servicii în anul ce a trecut, precum şi propuneri din partea celor prezenţi pentru îmbunătăţirea activităţii pe anul în curs.
Tot ca o propunere a adjunctul inspectorului şef al ISU Gorj am reţinut şi faptul de a recomanda liderilor serviciilor de urgenţă în cadrul programului de prevenire efectuarea mai multor simulări şi exerciţii de evacuare ori intervenţie în diverse domenii, în principal cu efectuarea evacuării din obiective, lipsa acestora constituind în opinia oficialului ISU un motiv principal de creare a panicii cu toate ce rezultă după aceasta. Rezultatul final şi aici îmi vin în minte ţările unde se exersează situaţiile de urgenţă potenţiale cu cetăţenii este un număr mult mai mic de victime la o situaţie reală ce poate avea loc pe teritoriul lor.
3Alte probleme ale acestor structuri private de intervenţie în situaţii de urgenţă cum ar fi externalizările de servicii de urgenţă, reorganizări ale activităţilor şi altele au stat pe agenda acestei instruiri. O altă constatare de această dată formulată de col. Ungureanu Liviu, şeful Apărării Civile a fost că angajaţii şi angajatorii majorităţii unităţilor din Gorj au început să conştientizeze că respectivele activităţi nu se fac aşa “de dorul lelii”, ci toate se constituie într-un ansamblu bine definit de măsuri menite a reduce riscurile şi pierderile materiale ori de vieţi omeneşti în cazul unor fenomene reale şi de a defini o reacţie de răspuns la acestea.
La final au fost subliniate pentru participanţi principalele tipuri de riscuri ce pot declanşa urgenţe la Gorj, precum şi recomandări asupra procedurilor ce trebuie urmate în astfel de cazuri, mai multe acţiuni reuşite local, precum şi succesul operaţiunii desfăşurate anul trecut de ISU Gorj la accidentul colectiv de pe Valea Cernei, dându-mi motivaţia să cred că şi pe viitor salvatorii gorjeni vor şti să găsească cele mai bune metode de acţiune la potenţialele situaţii de urgenţă ce pot apărea pe teritoriul Gorjului şi nu numai.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here