O etuvă nouă sterilizează instrumentarul medical de la Spitalul 700

146

Datorită eforturilor depuse de Asociaţia Medico – Sanitară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, clădirea Spital 700 a fost dotată cu o etuvă de sterilizare nouă. Aceasta a costat aproape 70 de milioane, banii provenind din sponsorizări, dar şi din donaţiile făcute cu ocazia campionatului de fotbal organizat de asociaţie în luna iunie.

Pentru unele persoane, o etuvă de sterilizare poate părea un lucru prea puţin semnificativ. Totuşi, atunci când ea nu există, sau este veche şi nefuncţională, riscurile ca pacienţii care intră în contact cu instrumentarul medical nesterilizat aşa cum trebuie sunt deosebit de ridicate.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu – clădirea Spital 700, erau două etuve vechi, care se mai şi defectaseră. Una a fost reparată, iar cealaltă a fost înlocuită cu alta nouă, a cărei inaugurare oficială a avut loc joi, 30 august. „Această etuvă a fost cumpărată prin eforturile deosebite ale Asociaţiei Medico-Sociale a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, prin organizarea unui campionat de fotbal la care la prima ediţie a participat un număr destul de mare de echipe, surprinzându-ne chiar şi pe noi. Scopul acestei competiţii a fost acela de a ne cunoaşte organizaţia şi de a strânge fonduri pentru această etuvă, pe care am reuşit s-o achiziţionăm. A costat în jur de 70 de milioane. Ea este folosită pentru instrumentarul din blocul operator, asigurând o calitate deosebită a sterilizării acestui instrumentar. Mai există două etuve, dar erau vechi; am reuşit să schimbăm una şi sperăm în continuare, cu ajutorul dumneavoastră, să organizăm o nouă competiţie de fotbal, iar banii strânşi să-i folosim pentru spital”, a declarat Dumitru Vienescu, directorul economic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Importanţa etuvei, de necontestat
Responsabilitatea sterilizării cum se cuvine a instrumentarului medical este una foarte mare pentru personalul care deserveşte acest sector, dar şi pentru reprezentanţii spitalului. Nimeni nu-şi poate permite să greşească sau să trateze cu superficialitate această activitate. Tocmai de aceea, importanţa noii etuve este de necontestat. „Etuva este importantă deoarece tot ceea ce ţine de sterilizare, mai ales de sterilizarea care deserveşte secţii gen Obstetrică şi Ginecologie, cum sunt cele deservite de sterilizarea de la 700. Este un element deosebit de important pentru buna derulare a activităţii medicale. O parte din vechea aparatură a fost înlocuită. În mod normal, pentru a le înlocui trebuie să faci destul de multe demersuri pentru a avea o investiţie cu bani de la minister sau cu bani din altă parte. Noi am încercat să îmbinăm utilul cu plăcutul, adică să facem sport, să stabilim relaţii interumane cu alte instituţii şi pentru că au fost şi nişte sponsorizări am reuşit să cumpărăm şi această etuvă, evitând să mai facem alte demersuri şi acte care ar fi trebuit făcute în acest scop”, a spus Cristina Căliman, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Minodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here