Note de lectură – Dreptul la munca intelectuală şi „Drept(ul) procesual civil”

394

img913Nu mă cunosc prea bine pe mine însumi, darmite pe prof. univ. dr. Moise Bojincă. În schimb, mărturisesc sincer că mă număr printre admiratorii domniei sale. Este cadru didactic al Universităţii „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Litere. Unora li s-ar putea părea suficient pentru un CV.

Numai că omul Moise Bojincă nu se mulţumeşte cu puţin şi ar dori să mai aibă şi timp de scris. Cărţi şi tratate universitare de repet, dar şi eseuri pe profunde teme actuale ale culturii române.

Arareori, s-a aşternut pe scris şi a izbutit importante eseuri despre sculptorul care-a devenit părintele sculpturii moderne universale, ba chiar al artei avangardiste – Titanul de la Hobiţa Constantin Brâncuşi.

Despre care are în lucru o exegeză privind viaţa şi mai ales opera geniului plecat, pe jos, până la Paris, din Hobiţa natală, pe la începutul secolului trecut.

Şi, revenind la universitarul Moise Bojincă, decan ce nu are mai mult de două-trei duminici pe an în care nu trece pe la facultate, domnia sa se plânge, pe bună dreptate, că treburile administrative îi mănâncă mai tot timpul.

Printre picături, îşi mai ţine şi cursurile, dar mai şi elaborează câte-o lucrare, câte-un tratat din domeniul drag inimii şi pregătirii sale – „Dreptul procesual civil”. De data aceasta, la Editura „Academica Brâncuşi” Târgu Jiu, i-a apărut volumul 1, din titlul pe care l-am amintit anterior.

Tratatul actual se subsumează ideilor cuprinse în motto-ul, niţel cam eliptic: „Teoria dreptului procesual civil e una din cele mai complexe, mai delicate şi… mai atrăgătoare; în orice caz, din cele mai utile”, aparţinând specialistului în drept Eugen Herovanu.

Sumarul extrem de bogat se va extinde, aşa cum a fost concepută lucrarea, la două volume. Uşor de prevăzut, primul volum supune analizei instituţiile fundamentale ale dreptului procesual civil, ramură de mare complexitate şi vastitate a sistemului juridic.

Ca unul care-i cunoaşte forţa de muncă intelectuală, mai trag nădejde să prind nu doar şi volumul doi, dar mai ales chintesenţa „Vieţii şi operei lui Brâncuşi” în viziunea universitarului Moise Bojincă. Precum şi interpretarea pe care, de asemenea, o are în lucru a noilor documente ce le deţine privind celebrul Proces Brâncuşi contra Statelor Unite”, un posibil alt tom ce va fi semnat de ilustrul nostru contemporan şi gorjean.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here