Noile criterii de internare, considerate subiective

152

spital.Potrivit unui proiect al Casei Naţionale de Asigurări printre criteriile care permit internările de la 1 iunie se regăsesc şi: pierderea subită a cunoştinţei, a vederii sau auzului, puls şi tensiune anormală, febră persistentă câteva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continuă şi deshidratare severă.

Toate acestea sunt considerate a fi subiective, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu susţinând că un spital de urgenţă nu poate să aibă criterii de internare, medicii fiind aceia care decid, în urma consultului de specialitate, cine se internează şi cine nu. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii a apărut o informare conform căreia conducerea ministerului consideră propunerea reprezentanţilor CNAS nerealistă şi imposibil de aplicat. Mai mult decât atât, susţin cei din Ministerul Sănătăţii, criteriile propuse sunt subiective, iar dacă propunerea ar trebui pusă în aplicare se va îngreuna modul de desfăşurare a actului medical în spitale. Părerea reprezentanţilor ministerului este împărtăşită şi la nivelul judeţului Gorj. Constantin Pălivan, directorul medical şi purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a declarat: „nu cred că un spital de urgenţă poate să aibă criterii de internare. Spitalele de urgenţă sunt spitale de urgenţă. Există cazuri care pot fi rezolvate în urgenţă, altele în ambulatoriu sau în internarea de o zi, la fel cum există şi cazuri care necesită internare pentru un anumit număr de zile. Acest lucru poate fi stabilit numai de medic, în urma unui consult de specialitate”.

Perioada de spitalizare, încă o problemă delicată

O altă chestiune luată în discuţie este perioada de spitalizare, care conform noului contract-cadru ar trebui să fie de cinci zile. Aceasta este o problemă delicată. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu susţine că „este vorba de cu totul şi cu totul altceva: de o durată optimă de spitalizare, care e un indicator ce trebuie luat în seamă. Înainte de a ne exprima o părere cu privire la perioada de spitalizare prevăzută în noul contract-cadru trebuie să vedem normele de aplicare a lui”. Totuşi, conform punctului de vedere, exprimat public, al conducerii CNAS, noul proiect al CNAS privind internările în spital vine în sprijinul pacienţilor grav bolnavi.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here