“Noaptea muzeelor” a scos gorjenii din case

463

Noapte albă în muzeele din Gorj. Timp de câteva ceasuri, acestea au fost practic luate cu asalt de către sutele de vizitatori atraşi de evenimentele pregătite special pentru ei, cu această ocazie sau pur şi simplu, de curiozitate. Fie că este vorba de pasionaţi de muzică clasică sau micuţi dornici să se lase pictaţi pe faţă ori să se joace de-a detectivii, niciunul dintre aceştia nu a avut motive să considere vizita la muzeu plictisitoare.

noaptea muzeelor (1)Muzeele din Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti şi-au deschis şi anul acesta porţile gratuit cu ocazia evenimentului “Noaptea muzeelor”, începând cu ora 15.00 şi până la miezul nopţii. Anul acesta, pe lângă expoziţiile de bază, vizitatorii s-au mai putut bucura de expoziţii temporare, proiecţie de filme şi fotografie, momente coregrafice, spectacole de teatru, face painting şi muzică bună. Ca şi în anii trecuţi, sălile Muzeului de Istorie şi Arheologie au fost prezentate de către elevi ai Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, coordonaţi de prof. Elena Roată şi prof. Elena Velţan, costumaţi adecvat epocii respective.

noaptea muzeelor (2)Elevii Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu” au asigurat fundalul muzical şi au prezentat o serie de momente teatrale; tot ei s-au ocupat şi de micuţii dornici să se lase transformaţi în personaje de poveste cu ajutorul pensulelor. O altă surpriză pe care Muzeul Judeţean Gorj a pregătit-o anul acesta vizitatorilor cu ocazia acestui eveniment a constat în organizarea concursului “Micii detectivi”, ce s-a dovedit a fi foarte popular în rândul celor mai tineri dintre oaspeţii muzeului.

noaptea muzeelor (3)Practic, în cadrul acestui concurs, participanţii au trebuit să identifice diverse exponate; cei care au reuşit să facă acest lucru au fost răsplătiţi cu diplome şi o mică operă de artă. Cert este că, indiferent de vârstă, cei care au trecut, sâmbătă, pragul muzeelor din Gorj nu au avut motive să regrete vizita. Şi au fost foarte mulţi cei care au ales să-şi petreacă ziua liberă la muzeu. Numai la Muzeul de Istorie şi Arheologie, numărul vizitatorilor ajunsese, până în ora 21.00, la aproape o mie.

noaptea muzeelor (4)Noapte albă şi la CNTV
Anul acesta, în premieră, şi Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu şi-a deschis porţile în “Noaptea muzeelor”. Toţi cei interesaţi au putut vizita, până târziu în noapte, colecţia muzeală a colegiului târgujian, ce cuprinde, printre altele, vase de ceramică vechi de 125 de ani, prima revistă şcolară din ţară “Amicul Tinerimii” şi ediţia princeps a romanului Bijuterii de familii de Petru Dumitriu. Vizitatorii au mai putut asista şi la momente de coregrafie, de teatru sau de muzică.

noaptea muzeelor (5)Eveniment aflat la a XI-a ediţie
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment internațional iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa aflat în acest an la cea de-a unsprezecea ediţie. Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor sunt principalii susținători ai Nopții Europeane a Muzeelor, pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. An de an, pentru a celebra acest eveniment, muzeele din toată țara își deschid porțile, organizând cu evenimente și expoziții speciale; acelaşi lucru se întâmplă şi în mii de alte instituții similare din Europa.
Roxana Lupu

noaptea muzeelor (6) noaptea muzeelor (7) noaptea muzeelor (8) noaptea muzeelor (9) noaptea muzeelor (10)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here