Moisescu: „Vaccinul dacă e incomplet nu e nicio nenorocire”

224

vaccin antigripal (1)Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (AMPF) din Gorj a primit o informare de la Ministerul Sănătăţii cu privire la sistarea campaniei de vaccinare împotriva gripei sezoniere.

Moisescu este de părere că această măsură nu va avea influenţe negative asupra populaţiei; de altfel, el consideră că dacă vaccinul este incomplet nu este o nenorocire, neavând efecte secundare.

Campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere 2011-2012 a început, la nivelul judeţului Gorj, în primele zile ale lunii noiembrie 2011. De atunci şi până în prezent au fost vaccinate în jur de 8.000 de persoane din judeţul nostru. „De la începutul campaniei şi până la această oră s-au vaccinat 8.000 de persoane din judeţul nostru. Mai avem 6.000 de doze în teritoriu, care vor fi utilizate după reluarea campaniei”, a menţionat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Vaccinarea împotriva gripei sezoniere 2011-2012 a fost suspendată, la începutul acestei săptămâni, la cererea Ministerului Sănătăţii. „Am primit de la minister o adresă prin care se anunţă sistarea vaccinării antigripale sezoniere pe o perioadă de 7-10 zile, având în vedere evoluţia favorabilă a virozelor respiratorii şi gripei din ultimele săptămâni”, confirmă Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Solicitarea de sistare a campaniei de imunizare a ajuns şi la cadrele medicale din Gorj, acestea supunându-se cerinţei reprezentanţilor ministerului.

Moisescu: „Vaccinul nu are nicio componentă care să facă rău”

Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (AMPF) din Gorj consideră că nu este cazul ca populaţia să-şi facă griji din cauza vaccinului antigripal. „Dacă este un vaccin incomplet nu este nicio nenorocire. El nu are vreo componentă care să facă rău. Este vorba doar de o eficienţă mai scăzută a vaccinului. Oricum, la nivelul judeţului nostru nu au fost cazuri de gripă. La noi campania a început mai târziu, faţă de alţi ani. De asemenea, este o imunizare mai restrânsă. Dar trebuie să precizăm că, de regulă, campaniile se fac pentru prevenirea pandemiilor sau endemiilor”, explică medicul Mihai Moisescu. Reluarea campaniei se va face tot printr-o comunicare oficială din partea Ministerului Sănătăţii. „Vom primi prin adresă oficială de la minister momentul reluării campaniei”, confirmă Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. Vaccinarea antigripală nu este obligatorie, făcându-se doar la cerere. Ea se va derula, după reluarea campaniei, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. De precizat că durata imunităţii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului oscilează, dar este de obicei între 6 şi 12 luni.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here