Miting, cu mii de mineri şi fără trădători

318

Mai puţini mineri faţă de numărul celor veniţi în Piaţa Prefecturii de la Târgu-Jiu joia trecută au protestat ieri timp de o oră şi jumătate în faţa Diviziei Miniere a CEO. Asta şi pentru că două organizaţii sindicale s-au retras de la acţiunea de protest, vinovaţii fiind numiţi de colegii lor drept “trădători”. Cu toate acestea, în jur de 5000 de mineri tot au fost prezenţi la acţiunea FNME şi Univers în cadrul căreia s-au cerut, din nou, demisii.

protest 12 feb (11)Şi de data aceasta, protestatarii au scandat, în piaţă, lozinci împotriva managerului CEO, Laurenţiu Ciurel, luând-ul peste picior pe şeful structurii pentru că săptămâna aceasta şi-a manifestat public supărarea pentru că în piaţă i s-a cerut demisia. Nici preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, nu a scăpat de scandări negative şi nici chiar premierul, deşi sunt sindicalişti care îşi recunosc public meritele menţinerii CEO în picioare în faţa urgiei FMI. De altfel, joia trecută, aici, a avut loc un protest similar la care au participat însă şapte mii de angajaţi ai CEO şi ai CE Hunedoara. Încă de atunci se anunţase mitingul de ieri, dar şi altul peste încă o săptămână, până când conducerea actuală a CEO va fi demisă, fiind considerată vinovată de un management defectuos care a dus la situaţia financiară delicată în care se află, în prezent, compania.

protest 12 feb (7)Trădătorii “de plastilină”!
Mai mulţi lideri au lipsit însă de la mitingul de ieri de la Târgu-Jiu, dar membrii lor de sindicat au venit neînsoţiţi să protesteze împotriva tăierii drepturilor lor salariale. A spus-o şi Constantin Mitrescu dar şi Nelu Roşca, ambii sindicalişti blamându-i pe cei care au trădat, în speţă fiind vorba despre Eugen Iovan de la SE Turceni şi de Nanu Mic de la SE Craiova. Şi fără aceştia, în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu tot s-au adunat însă în jur de 5000 de protestatari. Mitrescu de la FNME a spus înainte de începerea mitingului că minerii au venit în piaţă şi fără lideri iar Roşca i-a făcut “de plastilină” pe cei care au bătut palma cu administraţia, refuzând să se prezinte la a doua acţiune de amploare din municipiu. Dumitru Pârvulescu a avut grijă să critice conducerea CEO pentru felul în care comunică cu salariaţii, manipulându-i prin intermediul a “20.000 de fluturaşi”, pentru care, a spus acesta, s-au găsit bani, în timp ce pentru transport în cariere şi pentru echipamente, nu. “Avem aceleaşi revendicări ca şi data trecută, revendicarea principală este ca salariaţii din CEO să fie respectaţi pentru că din păcate continuă seria manipulărilor şi a intoxicărilor.
Aţi văzut afirmaţia premierului că noi am ieşit în stradă pentru a cere creşteri salariale. Cine a cerut acest lucru? Noi am cerut respectul pentru ceea ce fac salariaţii, să se refacă bugetul în sensul că nu e normal ce a făcut Ciurel, să pună o producţie mai mare de cărbune şi energie pe mai puţini salariaţi. Nu este logic, unde în lume s-a mai pomenit să îţi crească productivitatea în ritmul în care vrea să o crească Ciurel şi să reducă salariile? FNME este de acord numai cu reducerea celor care merg spre pre-pensionare, nu şi cu restul”, a mai spus Pârvulescu.

protest 12 feb (9)Marciuc: Miting pentru că nu ne-am înţeles
“Am negociat şi aseară până la ora 19.00 dar nu ne-am înţeles. Sunt articole la care nu putem renunţa, vorbim de prima de vacanţă, cota de cărbune, tăierea a şapte zile de concediu suplimentar şi plăţile compensatorii. Noi ieşim, şi continuăm această acţiune ca să înţeleagă şi conducătorii că suntem disperaţi”, a spus Marciuc.
Creţan şi-a arătat şi el nemulţumirea în piaţă: “nu vom renunţa la niciunul dintre drepturile invocate. Nu suntem de acord cu conducerea CEO, nu a rezolvat absolut nimic, vom merge în continuare la muncă şi nu vom ceda”.
Un lucru similar a declarat şi Nicu Bunoaica, liderul de sindicat de la Lupoaia, convins fiind că protestele au sorţi de izbândă. “Şi după acţiunile trecute au avut loc schimbări, Guvernul a început să se ocupe de minerit, să cheme sindicaliştii la discuţii..”, a mai spus Bunoaica.
În piaţă, discursurile sindicaliştilor nu au fost cu mult diferite de cele de joia trecută, făcându-se şi acum diverse acuzaţii la adresa administraţiei CEO.

protest 12 feb (6)Premierul, invitat la protest
Protestul s-a terminat la orele stabilite, fără incidente. Andrian Marciuc, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Univers, a anunţat, la final, în piaţă, că joia viitoare va fi iar miting, invitându-l, de la microfon, şi pe premierul Ponta să vină atunci în faţa minerilor şi a energeticienilor.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here