Minprest a umflat cu 50.000 de lei facturile către CEO

435

Complexul Energetic Oltenia a refuzat la plată 13 facturi emise de Minprest Serv Rovinari, în valoare totală de aproape 50.000 de lei, şi asta deoarece beneficiarul a stabilit că nu poate achita serviciile prestate în plus de către angajaţii Sectorului de Sud, condus de Marius Tănase. Şocant este însă că angajaţii Minprest, din zona Rovinari, chiar au prestat munca respectivă şi au şi fost plătiţi de către angajator pentru serviciul făcut în decursul a şase luni de zile. În mod normal, CEO a arătat că nu vrea să plătească pentru ce nu a contractat, fapt care atrage după sine culpa materială şi disciplinară a subordonatului lui Gabriel Giorgi, care, a primit în schimb o maşină nouă de serviciu ce poate fi utilizată, lejer, şi pentru plimbările personale.

Luna trecută, CEO transmitea Minprest Serv Rovinari, o cerere de stornare a 13 facturi emise de această societate, în perioada 30 aprilie-31 octombrie 2015, pe motiv că acestea nu au fost solicitate de beneficiar. Prin adresa respectivă, ELCFU Motru solicita, mai exact, ştornarea sumei de 39.928,15 lei fără TVA (cu TVA 49.510,91 lei), reprezentând situaţii de plată eronate efectuate în cadrul Sectorului de Sud, condus de Marius Tănase, subalternul lui Gabriel Giorgi. La baza emiterii celor 13 facturi din adresa Complexului, au stat documente justificative de prestarea serviciilor (pontaje şi procese verbale), documente ce fac dovada că acele servicii au fost efectuate în mod real, iar angajaţii cuprinşi în pontajele anexate la procesele verbale au fost salarizaţi pentru serviciile respective.

Gaură în bugetul Minprest!
Cum drepturile salariale ale angajaţilor în prestările de servicii, reprezintă 85% din tarif, rezultă că, SC Minprest Serv S.A. Târgu-Jiu a făcut cheltuieli cu salariile pentru angajaţii respectivi în Scan_20151213_083350sumă de 33.938 de lei (n.r.39.928,15 X 85% = 33.938). Asta înseamnă o gaură evidentă în Bugetul Minprest de 39.928,15 de lei + 33.938 de lei salarii plătite + 9.582,76 de lei TVA = 83449,24 de lei şi bineînţeles o gaură la bugetul de stat cu contravaloarea TVA-ului de 9.582,76 de lei. Bugetul de stat a mai fost păgubit şi prin reducerea cotei de impozitare a profitului realizat, urmare a reducerii veniturilor cu suma de 39.928,15 de lei. Există astfel marea posibilitate ca şeful Scan_20151213_083527Sectorului de Sud, Tănase Marius, să fi prestat mai mult decât s-a angajat prin contract, implicit mai mult decât i s-a cerut, urmărirea încadrării în prevederile contractuale fiind o obligaţie a sa în calitate de prestator, ceea ce duce la concluzia că a încercat să vadă vigilenţa celor de la Complexul Energetic Oltenia. În cazul în care facturile respective ar fi fost decontate, Tănase Marius ar fi produs o pagubă Complexului Energetic Oltenia cu această sumă.
În ambele variante, este clară intenţia lui Tănase Marius în săvârşirea unui abuz în serviciu, abuz care a produs pagube materiale atât SC Minprest Serv S.A., cât şi Bugetului de stat.

Culpă nesancţionată, ci recompensată!
Prin prisma acestor aspecte, se identifică culpa şefului de sector Marius Tănase, condiţie care atrage răspunderea materială şi disciplinară a acestuia. Directorul general Gabriel Giorgi avea, în aceste condiţii, obligaţia legală să îl tragă la răspundere materială prin acţiune în justiţie şi pe linie disciplinară pe subalternul respectiv prin aplicarea unei sacţiuni disciplinare, măcar pentru facturile emise cu 31 iulie 2015 încoace, pentru celelalte, fapta fiind prescrisă.
De altfel nu pare de mirare că Giorgi nu ia nici un fel de măsuri cu subalternul său, ştiut fiind faptul că legătura dintre cei doi este una foarte apropiată. Nu degeaba Giorgi i-a pus la dispoziţie lui Tănase autoturismul B-50-UHR, autovehicul pe care Giorgi l-a folosit trei ani fără GPS şi care este posibil ca şi Tănase să îl folosească tot fără GPS.

Familia angajată
Directorul Giorgi l-a mai răsplătit şi cu alte lucruri pe Tănase. Acesta i-a angajat subalternului fratele, pe Ilie Tănase ca pompier în cadrul formaţiei PSI Roşia, dar şi pe cumnata acestuia, Ana Mladin în cadrul Centralei termice UMC Rovinari, ambii fiind în subordinea directă a lui Tănase Marius. Colegii de serviciu de la formaţia PSI Roşia, susţin că fratele şefului de sector nu ar avea nici măcar pregătirea profesională de pompier.
Anamaria STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here