Minorul târgujian internat la Buziaş, întors la Centrul de Reeducare

248

buziasAdolescentul din Târgu-Jiu al cărui caz a fost prezentat luni în paginile cotidianului, internat la Buziaş pentru că a săvârşit fapte de furt acum aproape doi ani de zile, s-a întors la Centrul de Reeducare Buziaş, după ce a stat o lună de zile alături de părinţi.

Valeriu P. a plecat ieri spre Centrul de Reeducare de la Buziaş, pe care îl va părăsi definitiv în lua octombrie când va fi eliberat datorită bunului său comportament şi pentru că va împlini vârsta de 18 ani. Tânărul a fost trimis de către instanţele judecătoreşti din Târgu-Jiu pe data de 8 mai 2009 la Centrul de la Buziaş spre a fi reeducat, alături de alţi doi. Dintre aceştia, doar el a reuşit să se integreze cu brio la Centru şi să participe la toate activităţile organizate de conducerea şi profesorii de acolo. „Am stat la Târgu-Jiu alături de mama şi de bunici timp de o lună de zile. Este pentru a doua oară când sunt învoit, iar prima dată am venit în vacanţă de Paşte. În primul an de internare nu a avut decât familia dreptul să mă viziteze şi mi se permitea să ies cu ei în oraş vreme de câteva ore. De-a lungul lunilor am păstrat o relaţie bună cu profesorii de la Buziaş şi m-am acomodat bine, chiar dacă l-a început mi-a fost greu”, a declarat Valeriu.

Bune rezultate şcolare

Programul zilnic al tânărului este reprezentat de implicarea în activităţile Centrului alături de alţi colegi, dar şi participarea la cursuri. El a încheiat clasa a IX-a, fiind premiat cu menţiune datorită rezultatelor şcolare favorabile. Acesta vrea să-şi continue şcoala după ce va fi eliberat în octombrie şi doreşte să efectueze şi cursuri de calificare pentru a-şi găsi un loc de muncă. „Prieteni nu mi-am făcut deloc acolo, ci am fost apropiat doar de familie şi profesori, deoarece datorită unor prieteni, unui anturaj deloc bun, am ajuns să fiu condamnat”, a mai spus Valeriu P.

Mama acestuia, Ecaterina, spune despre fiul său că s-a schimbat în bine de când a fost internat la Centrul de Reeducare Buziaş: „La internarea lui mi-a fost greu, deoarece este şi singurul meu copil. Însă mi-am dorit să renunţe la vechile anturaje şi să-şi facă o cale în viaţă. Atât eu, cât şi el, mulţumim profesorilor de la Centru care au reuşit să-l aducă pe drumul cel bun şi să conştientizeze că săvârşirea de ilegalităţi îl poate costa libertatea”. Valeriu P. a fost singurul tânăr internat la Buziaş care de Paşti a primit învoire spre a-şi vizita familia, iar pentru vacanţa de vară doar patru elevi au avut parte de acest „tratament”. Chiar înainte de a veni să-şi petreacă vacanţa de o lună la Târgu-Jiu, Valeriu P., alături de alţi colegi, şi câţiva profesori, au pus în scenă o scenetă de teatru, care a fost prezentată atât în oraşul Timişoara, cât şi în Buziaş în diverse spectacole.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here