Militarul mort la datorie, adus acasă (VIDEO)

197

Constantin_Lauren_iu_Lixandru.sizedCorpul neînsufleţit al caporalului Constantin-Laurenţiu Lixandru, gorjeanul în vârstă de 30 de ani căzut la datorie în Afganistan, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostradă, a fost repatriat. Militarul a fost ridicat în grad, post-mortem, devenind sublocotenent.

 

 

Autorităţile din Rovinari vor cinsti memoria celui căzut la datorie. Mama şi soţia soldatului au avut un şoc în momentul în care au aflat că Constantin-Laurenţiu Lixandru a decedat. Militarul Constantin-Laurenţiu Lixandru de la Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din Craiova, era originar din oraşul Rovinari. Acesta a căzut la datorie joi, 5 mai, în jurul orelor 13.30, în Provincia Zabul, Afganistan. Conform Ministerului Apărării Naţionale, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost rănit grav, fiind evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Lixandru a decedat. Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Constantin-Laurenţiu Lixandru, care şi-a sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte demilitar 2devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan. De asemenea, ministrul apărării naţionale a înaintat Preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război, însă nimic nu îl va aduce pe tânăr acasă în viaţă.

Militarul era căsătorit însă nu avea copii

Caporalul, acum sublocotenentul Lixandru, era din oraşul Rovinari. Militarul gorjean era căsătorit, însă nu avea copii. Tânărul plecase pe front în urmă cu trei luni, iar peste altele trei urma să se întoarcă acasă, însă, fără voia sa, a venit mai devreme.

militar 4Soţia şi mama militarului căzut la datorie au suferit un şoc atunci când au aflat că cel ce fusese soţul respectiv fiul său, nu mai este în viaţa. Mama caporalului a avut nevoie de îngriji medicale, la auzul veştii că fiul său a murit la datorie, fiind transportată la spitalul din localitate, de unde a fost transferată la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu. Se pare că bărbatul vorbea foarte des cu familia pe care o lăsase în ţară, pe internet. Chiar cu câteva ore înainte de a fi ucis, acesta vorbise cu nepoata sa, transmiţându-i că vor mai vorbi pe seară, însă nu a mai apucat. Trupul neînsufleţit al sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru, căzut la datorie în timpul îndeplinirii unei misiuni în Afganistan, a fost repatriat cu o aeronavă militară a Forţelor Aeriene Române, ieri, 8 mai, în jurul orelor 14.00, la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni. De aici, militarul gorjean, a ajuns, în hohotele de plâns ale familiei şi a celor care l-au cunoscut, acasă, la Rovinari.

Al 18-lea militar român, mort la datorie

Sublocotenentul Constantin-Laurenţiu Lixandru este al 18-lea militar român care moare în Afganistan de la începutul misiunilor româneşti în această ţară, iar alţi 55 au fost răniţi. În Afganistan sunt dislocaţi 1663 de militari români, dintre care 1655 în cadrul misiunii NATO, ISAF. Şi preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis joi, un mesaj de condoleanţe familiei militarului Lixandru.

ceremonie in memoria eroului Lixandru

{youtube}064sXQbRWFA{/youtube}

„Cu un mare sentiment de pierdere am primit vestea dispariţiei caporalului Lixandru Constantin-Laurenţiu, căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare în Provincia Zabul. În aceste momente de durere, doresc să prezint omagiile mele familiei greu încercate şi colegilor eroului căzut la datorie şi, în acelaşi timp, să-mi exprim respectul pentru curajul şi devotamentul de care a dat dovadă caporalul Lixandru Constantin-Laurenţiu în serviciul păcii şi al securităţii. Transmit sincere condoleanţe familiei caporalului Lixandru Constantin-Laurenţiu. Dumnezeu să-l odihnească!”, se precizează în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale. Vineri, 6 mai, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional, au fost organizate ceremonii militare şi religioase, în semn de recunoştinţă, preţuire şi deplin respect pentru eroul României, mort la datorie. Laurenţiu va fi declarat post-mortem cetăţean de onoare al oraşului Rovinari, iar o stradă îi va purta numele. Soldatul va fi înhumat, marţi, în cimitirul unei biserici monument istoric, lucru pentru care autorităţile au obţinut o derogare de la Mitropolia Olteniei.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here