Medicii șpăgari de la Tg-Cărbunești, aproape de verdictul final

375

Curtea de Apel Craiova a programat pentru începutul lunii viitoare pronunțarea verdictului în dosarul ce îi vizează pe cei trei medici de la spitalul de urgență din Târgu Cărbunești care, în urmă cu un an, ajungeau după gratii, fiind acuzați că cereau șpăgi la pacientele gravide pentru a le ajuta să nască. Dana Uțupanu, Aurelian Dobran și Grigore Dinu au fost prinși însă în flagrant după ce s-au lăcomit să ceară bani de la o femeie care nu avea de unde să plătească suma cerută, soțul acesteia făcând denunț la Parchet, acum magistrații din Bănie fiind cei care vor da verdictul final.
Cei trei au fost la un pas de a afla sentința finală la sfârșitul anului trecut, dar atunci instanța a amânat luarea unei decizii, judecătorii Curții de Apel cerând clarificări suplimentare colegilor lor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la includerea sau nu a medicilor care lucrează în spitale de stat în categoria funcționarilor publici. La sfârșitul anului trecut magistrații de la instanța supremă au decis că medicii sunt incluși în categoria funcționarilor publici atâta timp cât sunt plătiți cu bani de la buget și, ca urmare, orice “atenție” primită sau cerută pacienților e considerată mită.
Uțupanu, Dobran și Dinu și-au recunoscut faptele de care sunt acuzați și, la Tribunalul Gorj, pe fond, au fost condamnați la câte doi ani de închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani. Magistrații le-au interzis însă acestora să mai practice meseria de medic și, ca urmare, cei în cauză speră ca la Craiova să le fie anulată măcar interdicția respectivă. Prețul unei operații de cezariană cerut unei paciente acum un an de Uțupanu era de 1900 de lei, ei revenindu-i 800 de lei, 900 de lei ajungând la Dobran și 200 de lei la anestezistul Dinu, conform anchetatorilor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here