Masă festivă şi activităţi specifice Paştelui pentru deţinuţii Penitenciarului Târgu-Jiu

1240
SANYO DIGITAL CAMERA

Toţi deţinuţii Penitenciarului Târgu Jiu au parte în aceste zile de activităţi specifice Sărbătorilor Pascale, iar în zilele de sărbătoare vor avea parte de un meniu îmbunătăţit şi festiv.

Penitenciarul Târgu Jiu custodiază în prezent un număr de 341 de deţinuţi. O bună parte dintre aceştia participă în aceste zile la diverse activităţi organizate de conducerea unităţii cu prilejul Sărbătorilor Pascale. „În perioada Sfintelor Sărbători de Paște, se vor derula activități specifice perioadei, al căror scop este implicarea, sensibilizarea și responsabilizarea persoanelor private de libertate din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu, prin valorificarea abilităților, aptitudinilor și intereselor acestora, cu suportul din partea voluntarilor instituțiilor şi fundațiilor partenere. Dintre activitățile care s-au desfășurat sau urmează să se desfășoare enumerăm: activități educaționale cu conținut moral-religios, având drept scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor populare românești, ocazionate de Sărbătorile Pascale; vizita a două grupuri de persoane private de libertate la Mânăstirile Strâmba Jiu, respectiv Tismana; distribuirea, pe rețeaua de televiziune cu circuit închis, de materiale cu conținut specific perioadei; slujbe religioase închinate Învierii Domnului, oficiate de preotul voluntar; oferirea de pachete cu alimente, de către colaboratori, celor care nu beneficiază de mediul de suport”, a declarat Ştefan Racoceanu, inspector de penitenciare în cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu.

Meniu cu mai multe calorii
Cei încarceraţi în unitatea de la Târgu Jiu vor primi cu ocazia Sărbătorilor Pascale un meniu diversificat cu mai multe calorii. “Hrănirea persoanelor private de libertate se realizează conform OMJ nr. 3146/C/2018, care prevede mai multe norme de hrană, specifice diferitelor categorii de persoane private de libertate custodiate de sistemul penitenciar. La nivelul fiecărui penitenciar, persoanele private de libertate sunt alocate la norme de hrană diferenţiat, în principal în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară, de convingeri religioase, sau de regimuri alimentare recomandate pe considerente medicale. Normele de hrană diferă între ele prin valoarea calorică şi reţetar, iar meniul este decadal. Astfel, hrana zilnică a persoanelor private de libertate încarcerate în Penitenciarul Târgu-Jiu are o valoare fixă de calorii. De asemenea, cu ocazia zilelor festive, aceştia primesc ca supliment şi drepturile de hrană prevăzute în ordinul mai sus menţionat, care adaugă un aport de 925 de calorii. Mai precis, în zilele de Paşte, deţinuţii vor beneficia de meniu îmbunătăţit, fiind incluse şi ouă roşii şi cozonac”, a mai precizat reprezentantul Penitenciarului Târgu Jiu.

Învoiri pentru 12 deţinuţi
Un număr de 12 persoane dintre deţinuţii custodiaţi în prezent de Penitenciarul Târgu Jiu îşi vor petrece Paştele alături de cei dragi. Potrivit Legii nr. 254/19 iulie 2013, permisiunea de ieşire din penitenciar reprezintă o recompensă care se acordă acelor deţinuţi care au avut o conduită constant pozitivă şi prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracţiuni. „Conform Legii nr. 254/2013, persoanele condamnate care au o bună conduită și au dovedit stăruință în muncă sau în cadrul activităților educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, al instruirii școlare și al formării profesionale pot beneficia de recompensă cu permisiunea ieșirii din penitenciar. Astfel că, în perioada Sărbătorilor Pascale, 12 deținuți custodiați de Penitenciarul Târgu Jiu vor beneficia de recompensă cu permisiunea ieșirii din penitenciar. Dintre aceștia, 11 vor beneficia de recompensă cu permisiunea ieșirii din penitenciar pentru o zi, iar unul de permisiunea ieșirii din penitenciar pe o durată de 3 zile”, a adăugat Ştefan Racoceanu, reprezentantul Penitenciarului Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here