Manifestare dedicată sărbătoririi a 165 ani de la Unirea Principatelor Române, desfășurată la Muzeul Județean Gorj

1462

Marți, 22 ianuarie 2024, începând cu ora 15, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu”, Institutul de Dezvoltare, Cercetare și Inovare (ICDI) din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” au realizat un eveniment cultural dedicat sărbătoririi a 165 ani de la Unirea Principatelor Române, realizată la 24 ianuarie 1859, prin alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (la 5 ianuarie 1859) și Țării Românești (la 24 ianuarie 1859).

La ora 15, sala indiană a muzeului a fost arhiplină. Marea majoritate au fost elevi și cadre didactice de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, dar și reprezentanți ai instituțiilor partenere și părinți ai elevilor. Delegația Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” a fost alcătuită din: col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga, col. (rtr.) Gigi Bușe, prof. Ion Mocioi, ing. Dan Toropu, jurist Retezeanu Constantin, optician Ionică Boștină, dirig. Viorica Ionescu, ing. Vasile Ionescu și Marin Dogaru.
Moderatorul evenimentului a fost doamna profesor dr. Ana-Daria Ionescu Haidău, directorul Liceului de Arte, care, la început a anunțat, cu adâncă durere, că Liceul de Arte ,,Constantin Brăiloiu” deplânge moartea doamnei profesor Savu Aurelia Carmen, fost director și cadru didactic de prestigiu al acestei instituții de învățământ. „Suntem alături de familia îndurerată! Drum lin spre lumină, doamna profesoară!”, și am ținut cu toții un moment de reculegere.
Corul „Orpheus” al liceului, dirijat de către doamna profesor Loredana Buliga, a cântat Imnul Național, după care, moderatoarea evenimentului, în cuvântul de deschidere a spus următoarele: „Ziua de 24 ianuarie ne oferă prilejul să onorăm o pagină ilustră din istoria noastră. Unirea de la 24 ianuarie 1859 este legată de un eveniment și o alegere, alegerea ca domn al Moldovei și al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza, omul potrivit la locul potrivit, prin care două state au devenit unul singur. Acest moment a reprezentat începutul unei perioade de transformări și reforme într-un context politic dificil”.
A urmat o lecție de istorie ținută de către inspectorul școlar general, profesor dr. Marcela Mrejeru despre înfăptuirea Unirii Principatelor Române, în anul 1859, prin alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (la 5 ianuarie 1859) și Țării Românești (la 24 ianuarie 1859). „În Convenția de la Paris din 1858 se preciza că cele două țări se vor numi Principatele Unite dar fiecare să-și aleagă domn și Adunare separată, însă, nu prevedea niciunde că nu poate fi ales același domnitor. Și iată cum, moldovenii și muntenii se folosesc de această situație și aleg același domnitor pe care marile puteri europene vor fi nevoite, după lungi și intense tratative ale unor militanți români de mare valoare, să recunoască valabilă această alegere a românilor. Tot ce-am câștigat de-a lungul istoriei a fost cu foarte multă muncă și rigoare și de multe ori, cu sacrificii umane pe câmpul de luptă. Am avut mare noroc cu Napoleon al III-lea, Împăratul Franței, care a susținut cauza românilor. Și atunci și astăzi, interesul marilor puteri ne-a servit sau deservit. Atunci interesul acestora a fost de partea noastră. Anul 1859 este anul marcat de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, despre care se pot spune multe lucruri, dar voi trebuie să știți că el a dat pământ țăranilor, prin reforma agrară, a înfăptuit ridicarea culturală a poporului român prin legea instrucțiunii publice prin care învățământul primar devenea obligatoriu și gratuit, și prin el s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române”, a precizat profesoara de istorie dr. Marcela Mrejeru.
S-a continuat cu un alt moment artistic al Corului „Orpheus” prin interpretarea melodiei „Doina”, fiind răsplătit cu aplauze puternice la finalul acesteia și retragerea elevilor în sală.
Profesorul de istorie Gabriel Sarcină, a arătat că „profesoara dr. Marcela Mrejeru a surprins esența istorică a evenimentelor de la 1859, și vreau să insist pe altceva. Mereu auzim, prin mass-media și televiziune de Unirea cea Mică prin care se minimalizează însemnătatea actului istoric din 1859. O generație politică de excepție și nu numai, cu studii făcute în afara țării, care au luptat pentru interesul național și au luptat ca să se întâmple. Nu puteam să discutăm de Independența României sau făurirea României Mari de la 1 decembrie 1918 fără această unire din 1859”.
Domnul Adrian Tudor de la Institutul de Dezvoltare, Cercetare și Inovare (ICDI) din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” a vorbit despre însemnătatea evenimentului în județul Gorj, iar domnul profesor dr. Victor Albinel Firescu, șef secție de Artă și Etnografie, a arătat că a doua jumătate al secolului al IX-lea a adus o pleiadă extraordinară de oameni care au reușit să dea un impuls până dincolo de anul 1918. Referitor la Principatele Române din acea perioadă, marile Puteri le considerau un târg pentru străini pe timp de pace și un permanent câmp de luptă și tabără militară pe timp de război.
Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii și cadrele didactice ale Liceului de Arte. Doamna profesor de Limba și Literatura Română, Eva Bistreanu a interpretat poezia „Rugămintea din urmă” de George Coșbuc, apoi Grupul folk „Columna” a cântat melodia „Românie, dulce plai”. În încheiere, Grupul „Taraful Oltenașilor”, coordonat de doamna profesor Nicoleta Lăcătușu și acompaniați la acordeon de soțul dumneaei, prof. corepetitor Lăcătușu Emil, au cântat și jucat „Hora Unirii”.
Pe holul de la intrarea în muzeu, a fost realizată o „Expoziție de arte vizuale”, dedicată acestui eveniment, a elevilor din specializarea arte vizuale, coordonatori prof. Cioplea Cristina și prof. Cornoiu Carmen.
Activitatea s-a încheiat cu o fotografie de grup.
Felicit și pe această cale organizatorii și elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, în frunte cu inimoasa lor directoare profesor dr. Ana-Daria Ionescu Haidău, pe cei care au vorbit atât de frumos despre importanța actului istoric de la 1859 și le mulțumim tuturor participanților la eveniment.
Col. (rtr.) Gigi Bușe, secretar executiv ANCERM Gorj

1 COMENTARIU

  1. Pentru a ne cultiva trebuie sa luam lumina de la Buse?Nu stiu daca merita citit ce scrie insirand nume care se gasesc aproape in toate articolele care le scrie.Cu cat il platiti pe acest pseudoziarist?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here