Lunar, la ITM Gorj – 3.700 de angajatori, la coadă pentru intrarea în legalitate

229

carti1Sezonul de vară a venit cu o avalanşă de înregistrări ale contractelor de muncă la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Noile reglementări ale Codului Muncii au băgat angajatorii în sperieţi şi a avut un rol important în combaterea muncii „la negru”.

După noua legislaţie în domeniul muncii, pentru primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, se aplică sancţiuni de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. Astfel, pentru a nu încălca legea, sute de patroni de societăţi din judeţul Gorj s-au grăbit să îşi angajeze cu acte în regulă persoanele pe care le aveau la muncă. „Zilnic, zeci de angajatori se prezintă la noi pentru a-şi înregistra personalul cu contracte de muncă. Este o creştere foarte mare. La sfârşitul lunii iunie, la ITM Gorj erau înregistrate 93.102 contracte de muncă, din care 88.791 pe perioadă nedeterminată şi 4.311 pe perioadă determinată. Dacă în judeţul nostru unde există circa 4.800 de angajatori sunt peste 90.000 de contracte de muncă, alte judeţe care au mai multe societăţi nu înregistrează atâtea contracte active de muncă”, a declarat George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj.

3.700 de contracte pe lună

itm 2Potrivit lui Alecsandru Căruntu, inspector şef adjunct pe Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj, media lunară de înregistrări ale contractelor de muncă a crescut din luna mai încoace datorită noilor reglementări. „De la începutul lunii mai şi până la sfârşitul lunii trecute, la ITM Gorj au fost înregistrate 7.473 de contracte de muncă. Media înregistrărilor a crescut astfel, acum intrând în legalitate circa 3.700 de persoane pe lună la nivelul judeţului nostru, în timp ce înainte media era de 1.900 – 2.000 de contracte înregistrate lunar”, a precizat Căruntu. Acesta a adăugat că nu numai patronii riscă amenzi pentru munca nedeclarată. De altfel, şi persoanele care prestează activităţi fără încheierea unui contract individual de muncă sunt sancţionate contravenţional cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. Totodată, primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, fără forme legale, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală.

Raportări la Tel Verde

Inspecţia Muncii Bucureşti a introdus o linie telefonică gratuită (Tel Verde) unde vor putea fi făcute sesizări privind munca fără forme legale. În acest fel, cei care ştiu despre asemenea cazuri, le pot comunica autorităţilor la numărul de telefon 0800868622. Pentru prevenirea muncii fără contract, la acelaşi număr de telefon vor fi furnizate şi informaţii de bază privind legislaţia muncii. Numărul Tel Verde va funcţiona de luni până vineri, între orele 8:30 – 16:30, apelurile putând fi efectuate doar din reţelele de telefonie fixă. Operatorii telefonici vor asigura tratarea simultană a maxim patru apeluri cu robot în aşteptare.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here