Lumea gorjenească – Spărgătorii de grevă

220

UCB 1ANTE-SCRIPTUM

În viaţă, trebuie să le privim pe toate cu surâs şi să gândim pozitiv. Nici preşedintele Traian Băsescu şi nici aghiotantul său Emil Boc, omul ce ţine loc de prim ministru de vreo doi ani încoace, nu-s nemuritori. Aşa că, dacă nu toţi profesorii au intrat în grevă nu-i bai. Important este că greva în învăţământul universitar e generală. Cu mici excepţii, care confirmă regula.

ANTIBĂSESCIAN FERICIT

M-aş fi aşteptat ca universitarul şi poetul Ion Popescu Brădiceni să aibă o lună de relaş. Atâta cât va dura greva universitarilor gorjeni, din învăţământul de stat, adoptată de toţi profesorii. În frunte cu rectorul Universităţii „C. Brâncuşi” din Târgu Jiu, prof. univ. dr. Adrian Gorun.

Ieri, la tradiţionala cafeluţă de la ora 12, servită la Simigeria din str. Victoria, IPB a sosit fericit. Nu apărea relaxat dintr-o vacanţă produsă de greva universitarilor, de care vorbeam. Ci de faptul că s-a dus la cursul de limba franceză pe care-l are la Facultatea de asistente sociale, de patru ani, a UCB, iar din 11 studenţi, cinci studente au venit la sala de curs. Surpriza l-a remontat. Pur şi simplu, nu putea să le trimită acasă. Cele cinci studente sunt asistente medicale, deci muncesc, adică îşi câştigă existenţa prin muncă cinstită.

Cu toate acestea, ele vor să se perfecţioneze şi-n limba lui Voltaire. Cine ştie, poate forţate de regimul Băsescu-Boc, asistentele medicale cu diplome universitare de asistente sociale, pe care le obţin la UCB, vor fi obligate să plece din ţară. Iar o limbă străină, de circulaţie internaţională, cum este franceza le-ar fi de ajutor.

Dacă altădată, necăjit de faptul că i s-a redus câştigul cu 25%, mai trăncănea despre neisprăviţii din capul trebii, acum IPB era în culmea fericirii. Studentele au fost numai ochi şi urechi, iar profesorul lor le-a vorbit, inspirat, şi despre Valea Loarei. Nu doar despre limba şi literatura franceză.

SCURTĂ PRIVIRE

La ceea ce se-ntâmplă prin alte părţi. Încă de joi seara, după cum se ştie, sute de protestatari – profesori din Bucureşti şi din ţară – au întrerupt orele şcolare şi s-au adunat, inclusiv, ieri de la ora 9, la sediul Ministerului Educaţiei spre a-şi cere dreptul lor la salarii decente.

În capitală, studenţii s-au alăturat profesorilor la proteste, cerând şi pentru ei mărirea valorii burselor. A fost un protest spontan joi seara, care s-a permanentizat şi a luat amploare. De atunci, sute şi mii de dascăli cer ca salariile lor să revină la nivelul dinaintea tăierii cu 25% a lefurilor de milogi, adică de bugetari amărâţi şi amăgiţi de actuala Putere.

POST SCRIPTUM

Şi în judeţul Gorj, la fel ca-n toată ţara, există oameni de tot felul. Ca-n vorba aia: Am fost la târg şi acolo ce să vezi. Lume multă şi oameni puţini. Fie din oportunism, fie din interese oculte sau portocalii apar şi spărgători de grevă. Doar fiecare pasăre pre limba ei piere.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here