Prima zi a atelierului de scriere creativă „Manuscrisul de la Gorj”, care a debutat ieri, la Târgu-Jiu, s-a dovedit a fi una destul de rodnică. Din primul jam-session poetic literar realizat în judeţul nostru a rezultat „Lectură leneşă”, un poem dedicat lui Nichita Stănescu, ce va face parte dintr-un recital al tinerilor scriitori gorjeni implicaţi în proiect.
„Manuscrisul de la Gorj” este un proiect literar realizat de scriitorii Dan Mircea Cipariu-preşedintele secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor, filiala Bucureşti şi a gorjeanului Andrei Novac, alături de poetele Cornelia-Maria Savu şi Andra Rotaru. Propunându-şi să descopere noi şi proaspete voci literare în Gorj, organizatorii au pus bazele unui atelier de scriere creativă. O joacă serioasă cu literele şi cuvintele, în care inspiraţia creativă dar şi „urechea” literară sunt suscitate şi excitate de către scriitorii cu acte în regulă. Tinerii au reuşit să se debaraseze încă din prima zi de timiditate şi de sentimentul că rodul propriilor creaţii literare le aparţine doar lor, conştientizând că trebuie să „asculte” şi să „se lase ascultaţi”, pentru a se putea împlini ca şi creatori. În urma unui exerciţiu, a rezultat un poem, „Lectură leneşă”, dedicat lui Nichita Stănescu, cel care a inventat această sintagmă. Este vorba despre un poem-puzzle, realizat din cele mai bune versuri ale fiecăruia dintre cei prezenţi.
„Păcatele” scrisului
Dacă în prima zi imaginaţia şi reflexele literare au fost puse la încercare, gustul pentru frumos şi valoros şi „urechea” pentru adevărata literatură, astăzi, în a doua zi de atelier, poemele realizate anterior proiectului vor fi puse sub lupă. Participanţii vor aduce câte cinci poeme de fiecare, urmând ca acestea să fie „disecate” şi „cercetate” cu de-amănuntul de către cei patru scriitori, Cornelia-Maria Savu, Andra Rotaru, Dan Mircea Cipariu şi Andrei Novac.
Discuţiile pe text sunt menite să le arate tinerilor scriitori în formare, care sunt „păcatele” în care pot cădea atunci când scriu. Prima parte a proiectului „Manuscrisul de la Gorj”, în speţă atelierul de scriere creativă, se va încheia vineri seara, printr-un recital pe care tinerii implicaţi îl vor susţine în centrul oraşului, în amfiteatrul în aer liber. Ulterior, tinerii implicaţi vor avea la dispoziţie trei luni pentru a pregăti un manuscris.
Cel mai valoros va deveni „Manuscrisul de la Gorj” şi va fi publicat.
Dorina CIOPLEA