Învăţătura Preotului de altar – ,,Bucură-te, Gavriil, îngere al darului”!

1609

Pentru că astăzi este şi ziua numelui meu Gabriel, în parohia pe care păstoresc şi o slujesc de atâţia ani cu bunăvoinţa Atotputernicului Dumnezeu, la Sfânta Liturghie cinstim şi «Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri, a tuturor cetelor îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu! Potrivit tradițiilor și obiceiurilor de Sf. Mihail și Gavriil, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi, după care preotul se dezbracă de veşmintele preoţeşti şi le pune peste credincioşi, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale. În timpul Sfintei Liturghii oficiate cu ocazia sărbătorii Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, la ieşirea preotului cu sfintele daruri, mulţi credincioşi pun în calea preotului haine pentru a trece peste ele şi a obţine vindecare şi sfinţenie pentru cei care le vor purta.
Tot potrivit obiceiurilor, în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul Soborului Sf Arhangheli Mihail și Gavriil, credincioșii trebuie să împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular «Moșii de Arhangheli», mai ales că, potrivit tradiției, de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice. În anumite zone ale țării, tradiția spune că, în ziua Sf. Mihail și Gavriil, finii trebuie să ducă naşilor colaci în dar, iar semnificaţia acestui gest de suflet se referă la faptul că la căsătoria lor religioasă, naşii – părinţii spirituali – au purtat în biserică lumânări, simbol al celor doi Arhangheli, Mihail si Gavriil. Respectarea acestui obicei va aduce pacea și fericirea în familie.
Aşadar: «Gavriil al minţior celor ascunse şi al tainelor Celui PreaÎnalt părtaş te-ai arătat, făcând mai înainte cunoscute cele ce aveau să fie şi bunele vestiri de bucurie oamenilor spunându-le. Pentru aceasta, cu dorinţă mă grăbesc a-ţi cânta ţie» :
,,Bucură-te, văzătorule al luminii celei necunoscute;
Bucură-te, părtaşule al tainelor lui Dumnezeu;
Bucură-te, cel ce descoperi cele ascunse ale voinţei;
Bucură-te, vestitorule de cele negrăite ale lui Dumnezeu;
Bucură-te, că străluceşti cu mintea în ştiinta cea ascunsă;
Bucură-te, că întru această ştiinţă înveţi pe faţă pe oameni;
Bucură-te, slujitorule al bunelor vestiri dumnezeieşti;
Bucură-te, vestitorul lucrurilor celor îmbucurătoare;
Bucură-te, arătarea multor neştiinţe;
Bucură-te, că mai înainte ai cunoscut cele ce aveau să fie;
Bucură-te, prin care în lume s-a adus bucuria;
Bucură-te, prin care întristarea a fost îndepărtată afară;
Bucură-te, Gavriil, îngere al darului!”
Preot Antonie FĂINIŞI, Parohia Strâmba-Jiu, Gorj

1 COMENTARIU

  1. DE UNDE-L GASITI PE MUCEA ASTA PENTRU ARTICOLE?OARE PRI TG JIU NU SE GASESC TEOLOGI MAI BUNI DECAT PLAGIATORII ASTIA(STOICHITOIU,FAINIS,DULAMITA SI ALTII).CARE ESTE CONTRIBUTIA LOR IN ACESTE ARTICOLE?SA RASPUNDA DACA AU CURAJUL LA ACESTE CRITICI.PROBABIL NU AU ARGUMENTE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.