Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

251

Astăzi, 21 noiembrie, după prima Duminică a Postului Naşterii Domnului, creștinii sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută şi sub denumirea de «Sărbătoarea Luminii» sau «Ovidenia» sau «intrarea», iar în calendarul popular, ziua intrării Maicii Domnului în Biserică este o zi magică, pentru că Intrarea în Biserica legii a MAMEI de Dumnezeu Născătoare, prilejuieşte ortodocşilor creştini un praznic, fiindcă s-a făcut aceasta într-un chip minunat şi este înaintemergătoare a marii şi înfricoşătoarei taine a Întrupării Cuvântului Lui Dumnezeu.
În toată frumuseţea ei negrăită, Sărbătoarea reprezintă ziua în care părinții Mariei, Ioachim și Ana, au adus-o pe aceasta la vârsta de 3 ani la templul din Ierusalim, pentru a asculta citirea cărților sfinte. Fecioara Maria a stat 15 ani în Templu, până în momentul în care a devenit mamă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
De această zi sfântă, e bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. Se spune că de Ovidenie, ologii s-ar putea vindeca şi mai spune credinţa populară că în această zi animalele vorbesc, deoarece, în noaptea de Ovidenie, când se credea că se deschide cerul şi animalele vorbesc, se priveghea la lumina unei lumânări încolăcite pe farfurie şi tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se fac previziuni meteorologice.
Dacă în ziua intrării Maicii Domnului în Biserică este soare şi senin, vara va fi secetoasă, dacă vor fi nori, peste an vor fi epidemii şi, de va ninge, va fi iarna grea. În tradiţia noastră gorjenească, se spune că pentru protecţia vitelor din gospodărie, dar şi împotriva relelor şi farmecelor care acum încep să lucreze, se ung uşile şi ferestrele cu usturoi. În această zi se dă de pomană lumina de veci, lumânarea care nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă. De asemenea, se aprind lumânări şi se dă de pomană de sufletul celor înecaţi, morţi fără lumânare la căpătâi, morţi în întuneric sau pentru copiii morţi nebotezaţi, ca să aibă şi ei pe lumea cealaltă calea luminată. În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă, iar acestea, ţinute în lumină şi căldură, înmuguresc şi înfloresc, pentru a fi folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. În această zi, cei credincioși au dezlegare la ulei, vin şi peşte, iar, ca să aibă spor şi belşug în casă, în această zi oamenii nu trebuie să lucreze, gospodinele nu trebuie să spele rufe, ziua aceasta fiind o sărbătoare bisericească marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.
Vasile GOGONEA

PS. Astăzi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, slujba Sfintei Liturghii, la ziua hramului Mănăstirii Lainici, Gorj, va fi oficiată de către PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împreună cu un sobor ales de preoţi şi călugări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here