Instalație pitită în podul casei. Cum a fost pedepsit un gorjean care fura curent!

1223

Un bărbat din comuna Bengești-Ciocadia, judecat pentru furt de curent, a fost condamnat la 9 luni de închisoare. Pedeapsa a fost amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani. Gorjeanul de 56 de ani nu are un loc de muncă și trăiește doar din ajutorul social. El are de achitat un prejudiciu de aproape 9.000 de lei.

Bărbatul s-a ales cu dosar penal în urmă cu cinci ani. Cu ocazia unui control efectuat în locuința bărbatului, situată în satul Bircii, lucrătorii CEZ Distribuție au depistat o instalație electrică improvizată racordată direct la rețeaua stradală. Instalația clandestină era formată din două conductoare, fază și nul, și pornea de la stâlpul stradal până la casa bărbatului, prin podul imobilului, până la o priză care avea conectate mai multe triple, ocolind astfel echipamentele de măsurare a energiei electrice.
Inițial, Judecătoria Novaci a renunțat la aplicarea unei pedepse, ținând cont de faptul că bărbatul nu are antecedente penale și și-a recunoscut fapta, contestând doar cuantumul prejudiciului reținut în sarcina sa.
„S-a mai avut în vedere și faptul că inculpatul este o persoană cu un comportament corespunzător atât în familie, cât și în societate, existând suficiente garanții că nu își va relua conduita infracțională, întrucât experiența neplăcută pe care a reprezentat-o pentru el acest dosar penal a fost suficientă pentru a-l responsabiliza și pentru a cultiva în conștiința sa respectul față de valorile sociale ocrotite de legea penală”, a motivat instanța, dispunând aplicarea unui avertisment și disjungerea cauzei privind acțiunea civilă.

Dosar rejudecat
Sentința a fost atacată cu apel, Distribuție Oltenia solicitând obligarea inculpatului la plata de despăgubiri reprezentând contravaloarea energiei electrice sustrase și consumate.
Curtea de Apel Craiova a desființat sentința și a trimis cauza pentru rejudecare la aceeași instanță de fond. În urmă cu an, Judecătoria Novaci a stabilit o pedeapsă de 8 luni închisoare care a fost amânată pe durata termenului de supraveghere de 2 ani. În plus, a fost respinsă solicitarea părții civile de a fi reparat prejudiciul în cuantum de 9.726,14 lei. Și această sentință a fost atacată, iar dosarul a ajuns din nou pe masa judecătorilor novăceni, dispunându-se efectuarea unei expertize tehnice judiciare.
De reținut este faptul că persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 9.726,14 lei, iar din concluziile raportului de expertiză rezultă că prejudiciul este în cuantum de 8.609 lei. Inculpatul nu a contestat existența prejudiciului, ci doar cuantumul acestuia.
Pe 1 octombrie, Judecătoria Novaci s-a pronunțat din nou asupra acestei spețe. Instanța a stabilit pedeapsa de 8 luni închisoare pentru furt de energie electrică și 3 luni închisoare pentru executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.
Cele două pedepse au fost contopite. „În temeiul art. 39 alin. 1 lit. b rap. la art. 38 alin. 2 din Codul penal dispune contopirea pedepselor, stabilind pedeapsa rezultantă de 9 luni închisoare. În temeiul art. 83 alin. 1 Cod Penal amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condițiile art. 84 Cod Penal de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, a dispus instanța.
Pe durata termenului de supraveghere, bărbatul trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile la Primăria comunei Bengești Ciocadia sau la Școala Gimnazială Bălcești. În plus, inculpatul trebuie să achite suma de 8.609 de lei reprezentând daune materiale și cheltuieli judiciare de 1.000 de lei.
Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here