Înscrierile timpurii la clasa I nu sunt valabile

200

clasa iPotrivit Ministerului Educaţiei, înscrierile timpurii ale copiilor la clasa pregătitoare sau în clasa I sunt ilegale, atâta timp cât nu respectă calendarul aprobat la nivel naţional. Cum metodologia şi calendarul de înscriere vor veni de abia în luna ianuarie, părinţii care nu au apucat să-şi înscrie copiii la una din unităţile de învăţământ din Gorj pot sta liniştiţi.

Părinţii care nu şi-au înscris copiii la grupa pregătitoare sau, după caz, la clasa I, pentru anul şcolar 2012 – 2013, nu au motive de îngrijorare. Potrivit informaţiilor primite de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, calendarul şi metodologia de înscriere vor veni cel mai probabil în luna ianuarie. Cei care au motive de îngrijorare sunt părinţii care şi-au înscris deja copiii, asta deoarece, potrivit Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), directorii care vor ţine cont de înscrierile făcute înainte de data anunţată vor fi sancţionaţi. “Calendarul şi metodologia de înscriere le aşteptăm până în luna ianuarie. Sunt locuri pentru toată lumea aşa că părinţii nu au motive de îngrijorare. Înscrierile care vor fi făcute înainte de data anunţată nu vor fi valabile”, a explicat Justin Paralescu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj. Ca şi până acum, părinţii trebuie să ştie că au prioritate la înscrierea la unitatea şcolară la care este arondată strada pe care locuiesc. Şcolile sunt obligate să afişeze la loc vizibil circumscripţia arondată unităţii şi, de asemenea, să înscrie toţi copiii din acest areal. Abia după ce au făcut acest lucru, în cazul în care mai au locuri disponibile, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, pot fi acceptate şi solicitări din afara circumscripţiei.

Cursurile la clasele pregătitoare se vor desfăşura în şcoli

Din toamna anului 2012, structura sistemului şcolar se va schimba, în învăţământul primar fiind introdusă clasa pregătitoare sau clasa 0. Această măsură are scopul de a uşura tranziţia micuţilor de la grădiniţă la şcoală. Astfel, potrivit Legii Educaţiei, copiii de 6 ani, înscrişi la grădiniţă în grupa pregătitoare în acest an şcolar, vor fi înscrişi toamna viitoare la şcoală la clasa I însă copiii de 5 ani, care nu au fost anul acesta în grupa pregătitoare, vor fi înscrişi la anul în clasa pregătitoare. În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care au împlinit 6 ani până la începerea anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihomatică este corespunzătoare. După această clasă elevii vor fi evaluaţi, scopul fiind orientarea şi optimizarea procesului şcolar. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, cursurile la clasa pregătitoare se vor desfăşura la şcoală: “Am vorbit cu directorii de şcoli şi sunt probleme în ceea ce priveşte spaţiul. Cursurile la clasele pregătitoare se vor desfăşura în şcoli”, a explicat Justin Paralescu. În ceea ce priveşte cine anume va preda la această clasă, se pare că acest lucru nu va reprezenta o problemă, majoritatea cadrelor didactice având acum dublă specializare.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here