Înscrieri la şcolile profesionale

440

Elevii care doresc să se califice într-o anumită meserie se pot înscrie luna această la şcolile profesionale. Absolvenţii clasei a IX-a care optează pentru învăţământul profesional de doi ani au la dispoziţie perioada 1 – 31 mai pentru a se înscrie, în timp ce perioada 26 – 27 mai este rezervată înscrierii în învăţământul profesional de trei ani a absolvenţilor de clasa a VIII-a.

În anul şcolar 2014-2015, învăţământul profesional se organizează sub trei forme: învăţământ profesional de 2 ani, învăţământ profesional de 3 ani şi stagii de practică. Conform calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, perioada 1 – 10 mai este destinată elevilor de clasa a X-a care nu doresc să mai continue studiile în ciclul superior al liceului şi care optează pentru stagiile de specializare profesională cu durata de şase luni. În perioada 1 – 31 mai se fac înscrieri în învăţământul profesional cu durata de doi ani. Aceasta se adresează elevilor de clasa a IX-a din anul şcolar curent sau absolvenţilor de clasa a IX-a din anii şcolari anteriori, cu condiţia să nu fi împlinit vârsta de 15 ani până la 15 septembrie 2014. Înscrierea se face în baza unei cereri, care va fi depusă la secretariatul liceului care organizează cursurile. La nivelul judeţului Gorj, sunt disponibile 168 de locuri în patru unităţi de învăţământ: Liceul Tehnologic Bustuchin (28 de locuri), Colegiul Auto „Traian Vuia” (28 de locuri), Colegiul Tehnic Motru (56 de locuri), Colegiul „Mihai Viteazu” Bumbeşti-Jiu (28 de locuri) şi Colegiul „Gheorghe Tătărescu” Rovinari (28 de locuri).

Înscrieri la sfârşitul lunii pentru elevii de clasa a VIII-a
Pe 26 şi 27 mai este programată înscrierea în învăţământul profesional de trei ani a elevilor de clasa a VIII-a din anul şcolar curent şi a absolvenţilor de clasa a VIII-a din promoţiile anterioare, de această dată fără limită de vârstă. Pentru învăţământul profesional cu o durată de trei ani, destinat absolvenţilor clasei a VIII-a, liceele tehnologice au propus spre şcolarizare 532 de locuri.
Domeniile în care se pot califica elevii gorjeni sunt: mecanică (mecanic auto; lăcătuş mecanic prestări servicii; tinichigiu vopsitor auto; strungar; sudor; mecanic utilaje şi instalaţii în industrie; operator la extracţia, tratarea, transportul şi distribuţia gazelor; lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic) – 336 de locuri, electromecanică (electromecanic utilaje şi instalaţii industriale; operator cazane turbine cu abur, instalaţii auxiliare şi de termoficare) – 84 de locuri, construcţii instalaţii şi lucrări publice (instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze) – 28 de locuri, agricultură (lucrător în agroturism) – 28 de locuri, comerţ (comerciant – vânzător) – 28 de locuri, turism şi alimentaţie (lucrător hotelier) – 28 de locuri. Unităţile de învăţământ în care se vor organiza clase de profesională pentru absolvenţii de gimnaziu sunt: Colegiul Auto „Traian Vuia” Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic Tismana, Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic Mătăsari, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Peştişani, Colegiul „Mihai Viteazu” Bumbeşti-Jiu, Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic Bîrseşti, Liceul Tehnologic Turceni, Liceul Energetic Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, Liceul Tehnologic Roşia Jiu, Liceul Tehnologic Bustuchin, Colegiul „Gheorghe Tătărescu” Rovinari, Colegiul Tehnic Motru, Liceul Tehnologic Ţicleni, Liceul Tehnologic Baia de Fier şi Liceul Tehnologic Stoina.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here