Înfiinţarea centrelor de colectare a legumelor şi fructelor, aşteptată de agricultorii gorjeni

358

De mulţi ani se tot discută, despre necesitatea înfiinţării unor centre de colectare, a legumelor şi fructelor proaspete româneşti, în toate zonele ţării, dar mai ales, în jurul marilor centre urbane. Această minune se va întâmpla însă de la anul. De acest sprijin vor putea beneficia producătorii români pentru a-şi valorifica mai uşor legumele şi fructele pe care le obţin, dar şi pentru ca produsele româneşti, preambalate după modelul din ţările occidentale, să poată concura cu succes, în supermarket-uri şi în pieţe, produsele similare aduse din import. Şi Gorjul ar primi cu bucurie înfiinţarea unor astfel de centre de colectare.

Acest program pentru înfiinţarea unor centre de colectare a legumelor şi fructelor poate venii în sprijinul agricultorilor din Gorj, ajutându-i astfel pe producători să elimine încetul cu încetul intermediarii de pe piaţă.
Noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că printre priorităţile sale în această perioadă este şi aceea de a fi demarat în curând, în pofida banilor puţini de care dispune ministerul pe care îl conduce, programul de înfiinţare a centrelor de colectare a legumelor şi fructelor.
Pentru începerea derulării acestui program se va pune bazele unui parteneriat public-privat, dar nu neapărat cu toţi legumicultorii, cu toate societăţile comerciale, acest lucru nefiind posibil de realizat, ci cu grupurile de producători, cu organizaţiile profesionale ale acestora, folosindu-se de oportunitatea oferită de a fi accesate sumele de bani necesare din fondurile europene nerambursabile.
“Este un lucru foarte bun, dacă se va pune în practică acest program de înfiinţare a centrelor de colectare a legumelor şi fructelor. Astfel se vor elimina intermediarii, iar preţul va fi cel a producătorului. Ar fi o realizare nemaipomenită”, a declarat Ion Popescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj.

Proiecte pentru accesarea fondurilor europene
Organizaţiile profesionale, care sunt înfiinţate pentru a sluji interesele producătorilor, au capacitatea de a întocmi proiecte pentru accesarea fondurilor europene necesare înfiinţării de centre de colectare, sortare şi preambalare a legumelor şi fructelor mult mai mari decât fiecare fermier în parte, şi aici fiind valabil principiul “unirea face puterea”. Şi asta cu atât mai mult cu cât în acelaşi mod s-a procedat şi în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.
Procedând astfel, după cum a apreciat ministrul Daniel Constantin, “produsele româneşti – care sunt de cea mai bună calitate – vor fi aduse mult mai uşor la îndemâna consumatorilor, iar pe de altă parte va fi stimulată asocierea producătorilor din agricultură, aceasta fiind una din condiţiile esenţiale în practicare unei agriculturi performante, pentru creşterea veniturilor producătorilor din România”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here