La indiferenţa din jurul nostru nu avem cum să reacţionăm. Încă nu ştim cine va fi preşedintele următorilor cinci ani, dintre care următorii doi vor fi mai grei decât ne-am aştepta, nu avem guvern şi nici buget. Ţările din jurul nostru au aşa ceva, au luat şi măsuri de contracarare a efectelor crizei economice. Numai România s-a mai pricopsit şi cu o criză prezidenţială, ca şi cum celelalte belele nu erau deajuns.
Ăl din capul statului mimează democraţia, este mai blând ca niciodată şi lasă impresia că el nu are nici o vină. Cică n-ar mai fi dictatorul de care se temea poporul.
Numărul voturilor anulate, nedepăşind vreo 140.000, este cu mult mai mic decât la alte alegeri. Şi oricum, renumărarea voturilor anulate n-a fost cerută de nimeni. PSD contesta marea fraudă, cu voturi multiple, voturi cumpărate, voturi fără declaraţii pe propria răspundere şi alte miş-maşuri electorale. Numai că băieţii ce sunt judecători constituţionali au luat o decizie gen frecţie la un picior de lemn. Renumărarea care nu dovedeşte nimic a continuat şi ieri, iar astăzi, la ora 15, vom afla rezultatul. Ei, şi ce? Ieri, sosiseră buletinele din judeţe, bine măsluite, iar din cele 138.476 de voturi declarate nule erau valabile cam 1.429, din care 845 pentru candidatul Traian Băsescu şi 760 pentru contracandidatul Mircea Geoană, adică tot cu Băsescu în faţă.
Cum spuneam, voturile nule din judeţe au fost luate la puricat degeaba de Biroul Electoral Central. Se mai aşteptau voturile nule de la Biroul electoral pentru străinătate. Numai şi simpla decizie cu renumărarea voturilor anulate dă de înţeles că frauda putea avea loc. Nimic mai mult. O judecată serioasă a Curţii Constituţionale a României (CCR) trebuia să ţină seama de ceea ce se solicitase în contestaţia PSD.
Până la decizia definitivă a Curţii Constituţionale, să-i dăm cuvântul purtătorului de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, spre readucere aminte a solicitării social democraţilor: „Cer compararea tuturor CNP-urilor din secţiile speciale cu secţiile normale. Cer, în străinătate, compararea numărului de voturi cu numărul de declaraţii pe proprie răspundere. Declaraţiile pe proprie răspundere să fie expertizate, inclusiv grafologic, să se constate că persoanele care le-au dat sunt cele care au şi scris aceste declaraţii”.
Se observă de la o poştă că e o mare diferenţă între contestaţia PSD şi praful în ochi cu re-numărarea voturilor anulate, varianta neconcludentă aleasă de CCR. Cu bună ştiinţă, spre a nu tulbura rezultatul presupus fals, incriminat de PSD!
La final, CCR ne va spune că nu s-a constatat nimic grav şi nici vorbă de fraudă. Nici mică şi nici mare. Iar judecătorii constituţionali rămân pe posturile lor, practica preşedintelui-jucător care le-a arătat şi acestora când biciul, când zăhărelul fiind capabilă să-l reconfirme în funcţie. Chiar dacă ni s-a lăsat impresia că exista perspectiva ca victoria la limită a lui Traian Băsescu să fie răsturnată.
Dacă victoria lui Băsescu va fi confirmată, stilul său din topor, ca pe vaporul unde se împăuna că-i singurul vătaf, îl poate pune pe acesta în faţa unor provocări noi şi în imposibilitatea formării unui guvern. Cu tactica sa de a dezbina şi a stăpâni mai are posibilitatea de a distruge singurul partid istoric rămas în parlament – PNL-ul. Şi atunci, pe lângă PD-L, UDMR şi minorităţile naţionale alta decât cea maghiară, plus independenţii din Parlament, conduşi de generalul cu mai multe stele băsesciene Gabriel Oprea, se va încropi o alianţă la putere, tot contra-naturii, ca şi precedenta, dar firavă.
Nu doar Crăciunul, sărbătoarea Naşterii Mântuitorului, dar şi Anul Nou vor prinde România pe picior greşit. Fără preşedinte, fără guvern şi fără buget pe anul 2010. În vremea asta, Emil Boc, interimarul prim ministru şi preşedinte al PD-L, arată cu degetul în altă parte. Doar marca înregistrată Traian Băsescu – PD-L nu are nici o vină!
Totdeauna alţii sunt la originea belelelor. Aşa grăia şi Ceauşescu, neînţelesul. Precum acum Băsescu!
P.S. Un gazetar pur-sânge, redactorul şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan, realizatorul unor excelente interviuri cu candidaţii Traian Băsescu şi Mircea Geoană a mai deconspirat un important secret. La întrebarea cu întâlnirea dintre Mircea Geoană cu Sorin Ovidiu Vântu, staff-ul de campanie şi consilierii americani ai liderului social-democrat l-au sfătuit pe acesta să se apropie de Traian Băsescu şi să-l surprindă cu întrebarea: „Tot securist ai rămas?”
Replica-bombă, ştiută de Mircea Geoană, n-a fost detonată! De ce?
Ion PREDOŞANU