Incendiile necontrolate, în atenţia autorităţilor

296

incendiuComitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţul Gorj a aprobat ieri un proiect de hotărâre privind constituirea unei comisii mixte de control ce ar urma să efectueze controale inopinate în localităţile unde sunt înregistrate arderi necontrolate. Decizia după ce în cursul acestui an a fost înregistrată o creştere a cazurilor de ardere necontrolată de peste 30%, comparativ cu anul trecut. Mai mult, există suspiciuni cu privire la modul în care au izbucnit aceste incendii, mulţi spunând că în spatele lor s-ar afla „mâini criminale”.

Arderile necontrolate au atras atenţia autorităţilor. Dacă una dintre cauzele recunoscute ale incendiilor a fost seceta prelungită din această vară, există totuşi voci care spun că în spatele lor s-ar afla „mâini criminale” care au încercat astfel să acopere neregulile comise. În anul 2011, numărul cazurilor de arderi necontrolate a crescut cu peste 30% la nivel naţional, la nivelul judeţului Gorj fiind înregistrate 181 de astfel de cazuri, incendiile necontrolate afectând 650 ha. Cele mai multe intervenţii la arderile necontrolate s-au produs în: Bumbeşti Jiu (30), Târgu-Jiu (20), Motru (19), oraş Novaci (12), Peştişani (15), Scoarţa (10). La polul opus se situează 30 localităţi în care nu au fost arderi necontrolate (Rovinari, Alimpeşti, Arcani, Baia de Fier, Bărbăteşti, Berleşti, Brăneşti, Bustuchin, Ciuperceni, Câlnic, Cruşeţ, Dănciuleşti, Dragoteşti, Drăguţeşti, Glogova, Godineşti, Ioneşti, Jupâneşti, Tg-Logreşti, Muşeteşti, Polovragi, Prigoria, Roşia de Amaradia, Runcu, Stejari, Turburea, Turcineşti, Urdari, Văgiuleşti şi Vladimir). „În primul rând, numărul arderilor necontrolate a crescut datorită perioadei îndelungate de secetă. În al doilea rând, consider că este şi o activitate umană care generează aceste arderi, nu neapărat mâini criminale dar inconştienţa cetăţenilor, în special atunci când consideră că e mai uşor să dea foc la resturile menajere, să lase focul nesupravegheat, uneori să-şi pună în pericol avutul propriu sau chiar viaţa”, a explicat Liviu Dumitraşcu, inspector şef în cadrul ISU Gorj.

Incendiul de la Straja, provocat de o mână criminală

O situaţie mai deosebită a fost înregistrată în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2011 în urma căreia a ars vegetaţie uscată şi mărăciniş pe o suprafaţă de aproximativ 200 ha în golul alpin din zona montană Straja. Atunci, pentru lichidarea focului, zeci de jandarmi şi salvamontişti s-au alăturat pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Cauzele izbucnirii incendiului nu au fost încă stabilite, însă se bănuieşte că acesta ar fi fost provocat intenţionat. Printre cei care susţin această ipoteză se află şi prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei. Acesta a declarat ieri că sunt suspiciuni în acest sens, nu pentru că ar fi generate de o anumită persoană, ci pentru că aşa indică informaţiile: „Instituţiile abilitate trebuie să-şi facă datoria şi investigarea să fie foarte, foarte amănunţită pentru ca să putem fi siguri că a fost sau nu a fost acolo o mână criminală care a pus incendiul. Din păcate, eu cred că a fost şi îmi asum ceea ce spun, pentru că am o grămadă de motive pentru care spun acest lucru. Din fericire pentru noi, Dumnezeu ne-a ajutat şi în cazul acesta, pentru că dacă nu ne ajuta să plouă, să se stingă incendiul, cu toată munca şi cu toate echipele care au fost acolo pline de funingine, am fi putut asista la o catastrofă. E bine că nu a fost aşa dar eu tot rămân la ideea că acolo s-a întâmplat ceva. Au fost foarte multe fonduri luate de la APIA, miliarde, în cererea respectivă s-au făcut foarte multe promisiuni că se rezolvă problema golului alpin care să fie bun pentru păscutul oilor, caprelor, vitelor ş.a.m.d.; nu s-a făcut nimic şi s-au acoperit urmele. Dar este numai o supoziţie a mea; nu pot să spun că este ceva adevărat pentru că sunt instituţii abilitate, în speţă Poliţia, care va ancheta cu foarte mare responsabilitate şi ne va informa vizavi de finalitatea acţiunii de cercetare”, a declarat ieri Liviu Andrei.

Romanescu: „Obştiile din Gorj uită că mai au şi obligaţii”

Prefectul judeţului Gorj nu este singurul care îşi pune semne de întrebare cu privire la cauza izbucnirii incendiilor, mai ales atunci când vine vorba de cele de pe suprafeţele aparţinând obştiilor din Gorj. „Am impresia că, mai ales pe suprafeţele mari din obştiile din Gorj, şi aici mă refer doar la obştiile constituite la nivelul judeţului Gorj, unele dintre incendiile care au avut loc în perioada trecută s-ar putea să fie provocate. S-ar putea să fie provocate în primul rând datorită faptului că pentru acele suprafeţe, destul de mari în anumite cazuri, se primesc sume destul de substanţiale însă foarte mulţi din reprezentanţii obştiilor de la Gorj au învăţat că au numai drepturi, nu şi obligaţii. Atunci când se pune problema obligaţiilor pe care le au aceşti reprezentanţi pentru banii primiţi de la stat, ajung să dea foc la suprafeţe de sute de hectare tocmai pentru a nu se mai vedea nimic, dacă au respectat toate normele impuse de plăţile care se fac la hectar în zonele respective. De multe ori, obştiile din Gorj sunt stat în stat şi acesta este un lucru care nu ne aduce prea multe satisfacţii, în afară de faptul că stau câteodată şi vin în Comisia Judeţeană de Fond Funciar ca să obţină hectare de cele mai multe ori îndreptăţite; uită că mai au şi obligaţii faţă de statul care le plăteşte o sumă importantă”, a declarat ieri Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj.

Comisie mixtă de control pentru arderile necontrolate

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat ieri o hotărâre referitoare la constituirea unei comisii mixte de control care să cerceteze arderile necontrolate de la nivelul judeţului Gorj. Propunerea a venit din partea ISU Gorj, încercându-se astfel o reducere a numărului arderilor necontrolate. „Am propus această comisie deoarece cred că se impune ca de fiecare dată când apar mai multe evenimente care generează arderi necontrolate la nivelul judeţului Gorj este nevoie ca instituţiile cu atribuţii să verifice la faţa locului ceea ce s-a întâmplat. Imediat ce s-au produs mai mult de 2 – 3 arderi necontrolate la nivelul unei localităţi, să mergem să facem controale inopinate pentru a vedea într-adevăr care e cauza pentru că dacă nu-l prinzi pe cetăţean atunci când a dat foc şi a plecat şi a lăsat focul nesupravegheat nu prea ai ce să-i faci şi nimeni nu are ce să-i facă”, a spus Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj. Din această comisie vor face parte reprezentanţi ai ISU, IPJ, Inspecţiei Judeţene Gorj din cadrul ITRSV Vâlcea, Direcţiei Silvice şi Comisariatului Judeţean din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu dar şi ai APIA Gorj iar principala sa activitate va consta în efectuarea de controale inopinate în localităţile în care se înregistrează arderi necontrolate.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here