Încă o solicitare pentru salvarea UATAA Motru

2080

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru are nevoie de peste 9 milioane de lei pentru plata certificatelor de carbon. Dacă nu achită această taxă de poluare până la finalul lunii aprilie, furnizorul de apă caldă și căldură din Motru va intra în faliment.

Autoritățile locale au cerut sprijinul guvernului încă de la sfârșitul anului trecut și fac un nou apel pentru salvarea uzinei. Și parlamentarii PSD au trimis interpelări către miniștrii guvernului Cîțu pentru a afla dacă există un plan de sprijinire a UATAA Motru.
În acest sens, Mihai Weber, președintele PSD Gorj, l-a interpelat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„UATAA Motru produce energie electrică, pe care o livrează în sistem, iar pentru a mai putea funcționa are nevoie urgentă de bani în vederea achiziționării certificatelor de carbon, aferente cantității de energie produse în 2020. Mai precis, este vorba despre 48.000 de certificate, care trebuie cumpărate până pe 31 aprilie 2021, cel târziu. Având în vedere costul la care se ridică certificatele, 42 de euro/certificat, uzina termică nu poate suporta suma aferentă achiziționării acestora. Uzina are nevoie de 9,2 milioane de lei doar pentru achiziționarea certificatelor de carbon”, se arată în interpelarea lui Weber.
Parlamentarul amintește că încă din luna decembrie 2020 au fost făcute solicitări către Guvern, în vederea găsirii unei variante de sprijin, însă până la această dată nu au fost identificate soluții. „În acestea condiții, vă rog, domnule ministru, să-mi comunicați următoarele: 1. Există la nivelul Ministerului Energiei o strategie de sprijinire a Uzinelor de Agent Termic din România? 2. În situația în care există, vă rog să îmi comunicați concret cum va fi sprijinită Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru”, se mai arată în interpelare.
O solicitare similară a făcut-o și deputatul PSD Claudiu Manta. Acesta l-a întrebat pe ministrul Dezvoltării dacă are soluții de sprijin pentru furnizorii de energie termică în sistem centralizat, precum și dacă va iniția la nivelul Guvernului României „o hotărâre prin care UATAA Motru să fie sprijinită financiar cu suma necesară astfel încât să îți poată continua activitatea”.
Uzina deservește întreg municipiul Motru, alimentând cu apă caldă și agent termic peste 4.700 de unități locative, adică 2/3 din populație, unitățile de învățământ, instituțiile publice, dar și mare parte din agenții economici care își desfășoară activitatea în oraș.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here