Înălţarea Domnului, sărbătorită de creştinii din Târgu-Jiu

357

_MG_8035Creştinii ortodocşi au sărbătorit ieri una dintre cele mai importante evenimente creştine ale anului. Este vorba despre sărbătorile cu dată schimbătoare şi anume Înălţarea Domnului, care în fiecare an se sărbătoreşte la 40 de zile după Învierea Domnului, în ziua de joi. Şi în Târgu-Jiu, creştinii au venit în număr mare la slujbă pentru a sărbători Înălţarea Domnului cât şi pentru a pomeni eroi care şi-au dat viaţa pentru ţara noastră.

Înălţarea este unul dintre cele 12 mari Prazince Împărăteşti ale Bisericii noastre. În această zi prăznuim momentul în care, în prezenţa apostolilor Săi, Domnul nostru, Iisus Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor. Aceasta a avut loc la 40 de zile de la Înviere. Nici târgujienii nu au uitat de acest mare praznic şi s-au strâns în număr mare la bisericile din oraş. Cei mai mulţi dintre participanţi la slujbă au fost bătrânii, care au venit să se roage pentru sufletele lor cât şi pentru a pomeni eroi care s-au dus dintre noi. „Am venit să aprind o lumânare pentru sufletul tatălui meu, pentru că a murit pe front. Mă rog si pentru copii, şi pentru familiile lor. Este o mare sărbătoare şi Înălţarea Domnului, tot ca Paştele. Dar nu se ţine aşa cont de asta”, a declarat o fostă învăţătoare, Eleonora.

Obiceiuri de Înălţare

Aşa cum este scris în Noul Testament, Iisus Hristos s-a înălţat la cer în faţa apostolilor săi, pe muntele Măslinilor. Înălţarea este una dintre cele mai vechi praznice împărăteşti, iar prima menţiune documentară (anul 332) arată că sărbătoarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile. Cele două sărbători au fost separate abia în secolul IV. În multe regiuni ale ţării, ca şi în judeţul Gorj, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”. În popor, Ziua Înălţării mai poartă denumirea de Ispas. Tradiţia spune, că de Înălţare se taie miei şi se înroşesc ouă, exact ca de Paşte. Bătrânele din Gorj, care au în familie morţi împart de pomană alimente pentru sufletele morţilor, crezându-se că în acea zi se înalţă sufletele lor la cer şi să aibă merinde de drum. Conform unei legende populare, la naşterea lui Hristos, în grajdurile lui Crăciun, boii au fost blânzi şi liniştiţi, în schimb caii nu. Maica Domnului i-ar fi blestemat să nu fie sătui decât în ziua de Ispas sau de Înălţare, căreia i s-a spus şi “Paştele Cailor”. În timp, expresia “la Paştele Cailor” a căpătat semnificaţia de “nicicând” în popor existând credinţa că odată cu Înălţarea Domnului, se înalţă şi sufletele celor adormiţi de la Săptămâna Luminată încoace.

Un număr mare de credincioşi la Biserici

De la Sfintele Paşti şi până ieri, la Înălţarea Domnului, credincioşii nu au făcut plecăciuni înaintea Domnului, nu au îngenunchiat şi nu au făcut mătănii. Şi credincioşii care au asistat la slujba Înălţării de ieri, au declarat că este un moment aparte şi o sărbătoare importantă. Şi preotul paroh al Catedralei din Târgu-Jiu, Sfinţii Voievozi, Mihai Roibu a declarat că un număr mult mai mare de târgujieni au participat la slujba de joi. „Sărbătoarea de astăzi este un dar de la Dumnezeu, pentru credincioşi. Această mare sărbătoare, este un specială, mai ales pentru noi, românii, întrucât comemorăm pe eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru demnitatea ţării şi pentru libertatea noastră naţională. La Înălţare se fac parastase pentru eroii neamului, oamenii vin la biserică şi pomenesc pe cei adormiţi. Este o mare bucurie fiind o sărbătoare tot atât de importantă ca şi Sfintele Paşti. Învierea Domnului, Înălţarea Domnului şi Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, care sunt la 10 zile după Înălţare, sunt unele dintre cele mai mari sărbători de peste an, sunt praznice Împărăteşti. Sunt sărbători dedicate lui Dumnezeu, sunt darurile Lui către noi. Astăzi au venit mai mulţi oameni decât de obicei, deoarece această sărbătoare, împreună cu celelalte două sunt stâlpi de susţinere a credinţei ortodoxe, ele ne întăresc legătura cu Dumnezeu”.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here