În septembrie, Peste 3.200 de gorjeni s-au adresat centrelor de permanenţă

410

Pe parcursul lunii septembrie, 3.213 persoane au ajuns la centrele de permanenţă din judeţul nostru. Acestora li s-au acordat îngrijiri în regim de gardă în 17 centre de permanenţă, activitatea celui de la Samarineşti fiind suspendată.

Anul trecut, numărul centrelor de permanenţă din Gorj a crescut; în luna martie s-a dat în folosinţă cel de la Câlnic, iar în iunie a devenit funcţional şi cel de la Scoarţa. Astfel, la ora actuală, 18 centre de permanenţă sunt funcţionale în judeţul nostru, în localităţi precum: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bîlteni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni, Câlnic şi Scoarţa. În acest an, în luna iunie s-a suspendat activitatea centrului de la Samarineşti, rămânând active 17 unităţi, peste trei mii de persoane primind îngrijiri de la medicii care îşi desfăşoară activitatea în acestea. Şi în iulie au funcţionat tot 17 centre, 3356 de persoane trecând pragul lor. În august, în cele 17 centre funcţionale au primit consultaţii 3.275 de gorjeni. În luna septembrie s-a înregistrat o uşoară scădere a adresabilităţii. “În luna septembrie au funcţionat doar 17 centre de permanenţă, celui de la Samarineşti suspendându-i-se activitatea în iunie. Astfel, luna trecută au fost 3.213 de prezentări, înregistrându-se o uşoară scădere, comparativ cu luna precedentă; în cele trei centre de permanenţă de pe raza municipiului Târgu-Jiu au fost 766 de prezentări”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Programul şi cheltuielile centrelor de permanenţă
În localităţile unde sunt centre de permanenţă este asigurată asistenţa medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08.00-08.00 a doua zi. Potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Spre exemplu, pentru medici, contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de opt lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, doctorul care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here