În primul trimestru, DSP Gorj a derulat 127 de acțiuni de monitorizare a apei

420

În primele trei luni ale anului în curs au fost realizate 127 de acțiuni de supraveghere și de monitorizare a calității apei, de identificare și de comunicare a riscurilor înregistrate, precum și comunicarea  operatorilor instalațiilor de apă potabilă a programelor de monitorizare – corespunzătoare anului 2017.  Totodată s-au prelevat un număr de 124  de probe de apă pentru examen de laborator organoleptic, chimic și bacteriologic.

În cadrul sintezei naționale, la nivelul județului nostru, au fost realizate 72 de acțiuni de monitorizare a calității apei, 14 acțiuni de comunicare a riscurilor identificate, 28 acțiuni de comunicare a progamelor anuale de monitorizare și 7 acțiuni de comunicare și raportare conform metodologiei sintezei naționale. “În cadrul programului de monitorizare s-au constatat următoarele neconformități: dezinfecția necorespunzătoare a apei cu substanță clorigenă la instalațiile de apă Tismana, Ciuperceni, iar la instațiile de apă: Turceni, Văgiulești, Stoina, Bengești-Ciocadia, Săulești, Glogova, Stănesti, Preajba, Bustuchin-Poiana Seciuri, Bustuchin Zevelcești, Bustuchin Peste Apă, Albeni , Urdari s-au înregistrat depășiri ale C.M.A. pentru parametrul amoniu (proveniență telurică). Facem mențiunea că neconformitățile calitative ale apei procesate și distribuite consumatorilor, înregistrate în cadrul acțiunilor de monitorizare, s-au datorat tratării necorespunzătoare a apei brute (situații datorate neasigurării unei dezinfecții corespunzătoare permanente și funcționarii neconforme a treptelor de reducere a amoniului, la instalațiile care dețin această treaptă de tratare a apei)”, a declarat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Prin adresă, s-au comunicat operatorilor de apă riscurile și neconformitățile constatate, s-au făcut recomandări sanitare pentru funcționarea corespunzătoare a instalațiilor și asigurarea la consumatori a apei, conform normelor naționale de potabilitate. Totodată, prin adresă, s-a solicitat implicarea autorităților locale în soluționarea deficiențelor structurale și funcționale ale sistemelor de apă, recomandând reabilitarea și modernizarea acestora.
În situațiile în care s-au constatat neconformități a fost informată conducerea instituției și Serviciul de Control în Sănătate Publică, pentru stabilirea măsurilor sanitare în conformitate cu legislația emisă de Ministerul Sănătății.
În cursul trimestrului I 2017, în județul Gorj nu au fost înregistrate epidemii cu calea de transmitere hidrică, fapt datorat și activității de medicină preventivă desfășurată de Direcția Județeană de Sănătate Publică, impunându-se operatorilor sistemelor publice de apă respectarea normelor și legislației sanitare referitoare la prevenirea apariției situațiilor cu impact negativ asupra sănătății consumatorilor.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here