În lipsa vaccinului antigripal – Medicii vin cu recomandări pentru populație

511

Vremea s-a răcit simțitor, iar meteorologii anunță în continuare o scădere a temperaturilor. Medicii recomandă populației să ia măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor, cu atât mai mult cu cât încă nu a ajuns la noi vaccinul antigripal.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor,  folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripă. Medicii recomandă respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse). De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

21.000 de doze de vaccin antigripal, solicitate de DSP
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a solicitat nu mai puţin de 21000 de doze de vaccin. Deocamdată nu se știe când va ajunge la noi prima tranșă de vaccinuri antigripale pentru populație, până în prezent în Gorj ajungând 293 de doze, care au și fost utilizate. “Pentru campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2017-2018 am solicitat 21000 doze de vaccin.  Conform catagrafiei realizate la nivelul judeţului nostru, avem nevoie de 9942 doze pentru vârstnici de peste 65 de ani, 1985 pentru medici, cadre medicale şi personal auxiliar sanitar, 118 pentru gravide, 26 pentru copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 ani, 166 pentru copii între 5 şi 14 ani, 496 pentru categoria de vârstă 15-29 ani şi 8406 pentru gorjenii cu vârste cuprinse între 30 şi 64 de ani. Până acum am primit doar 293 de doze, care s-au distribuit în spitale”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here