În Gorj, 10 cazuri de infracţiuni intrafamiliale în primele trei luni ale lui 2011

324

IMG_5065Gorjenii sunt oameni paşnici, cel puţin aşa reiese din datele furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, unde se precizează că în primele trei luni ale anului 2011 nu au existat decât zece sesizări de infracţiuni intrafamiliale.

În acelaşi timp, la nivel naţional statisticile sunt şocante: peste 1.400 de infracţiuni intrafamiliale săvârşite cu violenţă, în primele trei luni ale lui 2011, iar 27 de persoane au fost ucise de către un membru al familiei în aceeaşi perioadă. Conform reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, „la Compartimentul copilului abuzat, neglijat, exploatat din cadrul DGASPC Gorj, în primele trei luni ale anului 2011, nu au fost sesizate infracţiuni intrafamiliale, fiind însă trei minori victime ale violenţei domestice (agresiuni fizice sau verbale pentru care nu s-a constatat, de către organele de cercetare penală, caracterul de infracţiune). La Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat Târgu-Jiu din subordinea DGASPC Gorj, în primele trei luni ale anului 2011, au existat 10 cazuri de infracţiuni intrafamiliale”. În plus, dacă la nivel naţional au fost 27 de persoane ucise în urma infracţiunilor intrafamiliale, în Gorj, purtătoarea de cuvânt a DGASPC Gorj spune că: „nu avem cunoştinţă de persoane decedate în urma violenţei intrafamiliale în primele trei luni ale anului 2011”.

În 2010, 76 de minori, victime colaterale ale violenţei domestice

În cursul anului 2010, la Compartimentul copilului abuzat, neglijat, exploatat din cadrul DGASPC Gorj, au fost înregistraţi 76 de minori, victime colaterale ale violenţei domestice, toţi beneficiind de servicii de consiliere psihologică, consiliere socială şi consiliere juridică. „Menţionăm că, din cazurile semnalate, doar unul constituie infracţiune. Nu avem cunoştinţă de persoane decedate în urma violenţei intrafamiliale în cursul anului 2010”, susţine Minodora Ianc, inspector în cadrul Compartimentului de Relaţii cu Publicul al DGASPC Gorj. Trebuie precizat faptul că, la nivel naţional, anul trecut au fost sesizate peste 4.800 de infracţiuni săvârşite cu violenţă în mediul familial şi 99 de persoane au decedat.

Specialiştii DGASPC Gorj au acţionat pentru prevenirea violenţei

În scopul prevenirii actelor de violenţă, specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au întreprins o serie de acţiuni. Între acestea se regăseşte şi Proiectul educaţional „Prevenirea violenţei în şcoală”, demarat ca urmare a creşterii în ultimul an a numărului actelor violente în şcoală, astfel că şcoala nu mai poate fi considerată o „zonă sigură”, ci se transformă în tot mai mare măsură într-un spaţiu de manifestare a violenţei, intimidării şi actelor ilegale. Proiectul educaţional „Învăţaţi să fiţi un bun părinte”, demarat pentru promovarea unor schimbări în mentalitatea tradiţională în raport cu poziţia copilului în familie face parte, de asemenea, din acţiunile întreprinse la nivelul DGASPC Gorj în vederea prevenirii cazurilor de violenţă. Campaniile organizate cu ocazia ”Zilei internaţionale a familiilor – şi a zilei familiei în România”- 14-15 mai şi a ”Zilei împotriva violenţei asupra copilului în Românie”- 5 iunie sunt, printre altele, activităţi desfăşurat în acelaşi scop, acela de a se preveni violenţa domestică.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here