Idei de afaceri – schimbarea uleiului la autoturisme

1192

Suntem într-o continuă mişcare, într-o societate al cărei scop pare să fie însăşi mişcarea, de dimineaţă şi până seara târziu, când încercăm să ne odihnim, să fim apţi pentru deplasările din ziua următoare, când vom porni motoarele şi  ne vom înscrie  într-o nouă etapă din cursa vieţii, toate acestea cu ajutorul automobilului, prieten şi unealtă docilă deopotrivă.

O veche zicală românească zice că „domnia se plăteşte”, aşa cum şi deplasarea cu automobilul are preţul său, condiţie pe care o acceptăm  ca pe ceva de la sine înţeles: benzină, piese, uleiuri schimbate la un număr de kilometri. De alimentarea cu benzină ne ocupăm singuri, piesele uzate se schimbă la un service auto, iar cu schimbul de ulei ne putem ocupa şi singuri, cu riscul de a face o mică baie de ulei sau să ne adresăm unui service unde vom putea fi refuzaţi politicos, din lipsă de timp sau de interes pentru o operaţiune de mică amploare, cu un cost direct  proporţional.
În Occident, acolo unde serviciile sunt clar diferenţiate, există firme specializate numai în schimbul uleiului şi al filtrelor, operaţiune rapidă şi la preţuri convenabile. În municipiul Târgu-Jiu aceste servicii sunt asigurate prin service-urile auto, cu inconvenientele enunţate anterior, de aceea, înfiinţarea unui asemenea centru ar constitui o bună oportunitate de afaceri într-un oraş în care creşte de la un an la altul numărul autovehiculelor din circulaţie. Un investitor local ar putea adopta ideea de afaceri pe care ar putea să o realizeze cu un efort financiar rezonabil.
Pentru realizarea investiţiei este nevoie de o parcelă de teren de aproximativ 100 mp., într-un cartier de la marginea oraşului, de preferat în apropierea unei staţii de alimentare cu carburanţi. Construcţia va avea o suprafaţă de aproximativ 60mp., cu o înălţime  la cornişă de 5-6 metri şi va fi realizată din panouri sandwish cu stâlpi metalici în fundaţie din beton, pe o platformă betonată, prevăzută  cu un canal central de 4 m lungime, cu o adâncime de 1,8 m de la cota pardoselei, şarpantă din ferme metalice uşoare cu învelitoare din tablă ondulată sau panouri de acoperiş.
Se vor achiziţiona rafturi metalice, rezervoare metalice pentru uleiurile arse care vor fi predate ulterior unei firme specializate în colectare, unelte şi scule specifice. Costurile necesare realizării  afacerii vor fi următoarele: chirie lunară teren – 2000 de lei, cheltuieli pentru înfiinţare firmă – 1800 lei, construcţie – 30 000 de lei, rafturi şi rezervoare – 1 200 de lei, scule şi dispozitive  – 1500 de lei, platformă pneumatică – 6 000 de lei, total 42 500 lei, sumă pe care o puteţi obţine de la o bancă interesată de planul dvs. de afaceri. Presupunem că veţi avea o medie de 60 de clienţi zilnic, iar preţul mediu pentru înlocuirea uleiului şi al filtrului va fi de 18 lei.
Veţi încasa  780 de lei pe zi, respectiv 19 300 de lei lunar şi 231 600 de lei anual, sumă deloc neglijabilă, care vă va ajuta la amortizarea investiţiei în 1- 2 ani şi la dezvoltarea firmei, dacă veţi considera oportună trecerea la un nivel superior. Merită să încercaţi, o  afacere bine unsă nu poate avea decât sorţi de izbândă.
A. Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here