Happy-end pentru Casa Tineretului! Goală și murdară, dar sub aripa Consiliului Județean Gorj

287

Consiliul Județean Gorj a reușit să salveze Casa Tineretului din Târgu-Jiu, clădire a fostului UTC, intrată într-o stare avansată de degradare sub administrarea lichidatorului judiciar, Matei Catrinoiu. Clădirea a intrat în patrimoniul județului ieri, autoritățile conduse de către președintele Cosmin Popescu fiind gata să îi redea strălucirea de altădată. Până însă la modernizare, Casa Tineretului trebuie igienizată și pregătită pentru a găzdui instituții subordonate Consiliului Județean Gorj.

În ultimii ani, Casa Tineretului a făcut obiectul mai multor materiale de presă, jurnaliștii trăgând semnale de alarmă în mod repetat în legătură cu jaful și distrugerile provocate imobilului din Târgu-Jiu. Autoritățile județene nu au putut interveni însă deoarece clădirea încăpuse pe mâna lichidatorului judiciar Matei Catrinoiu care a avut grijă să o exploateze și nu să o repună pe picioare. În 2012, Casa Tineretului era iremediabil pe butuci, și toată lumea punea declinul pe seama modului dezastruos în care aceasta fusese administrată de către Matei Catrinoiu, lichidator judiciar. Hotelul cu 74 de locuri de cazare (clasificat la două stele) și barul din incinta acestuia nu mai funcționează de mult, și asta după ce distribuitorul de gaze a întrerupt furnizarea din cauza restanțelor foarte mari. A urmat sistarea distribuirii de energie electrică și de apă, pentru că restanțele ajungeau la câteva miliarde de lei vechi. În aceste condiții, hotelul și spațiul destinat alimentației publice s-au închis, iar o importantă sursă de venit a fost tăiată. La toate acestea s-au adăugat neplata salariilor. Cei câțiva angajați care au mai rămas să lucreze erau acum cinci ani neplătiți de aproximativ o jumătate de an. Spațiul care ar fi putut produce bani s-a închis, în timp ce bunurile din interior au dispărut treptat, fără ca și cineva să fie tras la răspundere. Când nu au mai avut ce înstrăină, clădirea a fost aproape abandonată și neinteresantă pentru cel care a exploatat-o ani la rând. Abia acum a putut interveni în problemă Consiliul Județean, care, ieri, a reușit performanța de a trece imobilul în domeniul public al județului.

Clădirea fără cadastru
Președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, a prezentat presei, fără mănuși, starea imobilului, explicând astfel opiniei publice că redarea strălucirii de altădată a clădirii nu se poate face fără bani investiți acolo.
“Suntem în faza de preluare și urmează să vedem starea fizică a imobilului și să vedem ce lucrări vom putea face anul acesta. Obligatoriu va trebui să întocmim documentația cadastrală și, de asemenea, demersul pentru atestarea în domeniul public al județului. Instituțiile subordonate ale Consiliului Județean Gorj se vor regăsi în această locație. Este vorba despre instituțiile care plătesc chirie, cum ar fi Școala Populară de Artă, de exemplu. Urmează să vedem exact fiecare încăpere din Casa Tineretului”, a declarat Cosmin Popescu.
Șeful județului a subliniat însă oportunitatea neratată de CJ Gorj, care poate salva totuși clădirea.
“Eu zic că a fost o oportunitate pe care nu puteam să o ratăm; este de investit acolo, dar este un imobil care face parte din județul Gorj, din orașul Târgu-Jiu și trebuie să găsim sumele necesare, astfel încât să o reabilităm și să îi dăm o destinație așa cum a fost înainte. Avem 30 de zile la dispoziție să întocmim proiectul de hotărâre de Guvern, să vedem ce trebuie să facem și, în primul și-n primul rând, trebuie să facem o igienizare, pentru că locația arată destul de rău în interior”, a conchis Popescu.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here