Guvernul se teme că ruşii ne vor tăia iar gazul

418
gaz promPentru a preîntâmpina o eventuală criză, Ministerul Economiei vrea să oblige producătorii de energie să cumpere combustibili lichizi şi solizi.
În caz de urgenţă, combustibilul trebuie să fie suficient pentru cel puţin o lună de iarnă.

Din cauza crizei gazelor de la începutul anului, când giganţii ruşi Gazprom au oprit livrările de gaze către Ucraina, în plină iarnă, producătorii de energie vor fi obligaţi să cumpere combustibili alternativi, pentru cazuri de urgenţă.
Pentru a nu se repeta situaţia din ianuarie, când mai multe ţări, inclusiv România au rămas fără căldură timp de aproape trei săptămâni, Ministerul Economiei vrea să oblige producătorii de electricitate şi căldură să achiziţioneze combustibili alternativi gazelor naturale, pentru a asigura, în caz de urgenţă, furnizarea de energie în această iarnă. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, care vizează iarna aceasta, producătorii de energie trebuie să cumpere combustibil alternativ (combustibili lichizi/solizi), care în caz de urgenţă să fie suficient pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile. Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor, va avea la dispoziţie stocuri de gaze de 180 milioane metri cubi de gaze/zi (echivalentul a 138.894,7 MWh/zi) pentru situaţii de urgenţă. Aceste stocuri vor fi menţinute pentru perioada decembrie 2009-februarie 2010.
Importurile ar putea fi suplimentate
În cazul în care în această iarnă va apărea o situaţie de urgenţă în privinţa alimentării cu gaze, importurile vor fi derulate conform prevederilor contractuale, dar vor putea fi suplimentate. Bineînţeles, asta cu condiţia ca situaţia de urgenţă să nu fie cauzată tocmai de scăderea importurilor… De asemenea, proiectului Ministerului Economiei, citat de Mediafax, autorităţile vor putea reduce cu 13,1 milioane metri cubi de gaze cantităţile furnizate mai multor companii consumatoare de gaze, posibilitatea prevăzută în legislaţie şi în contractele de aprovizionare a acestora.
80% din gaze provin de la ruşi
Având în vedere că Rusia exportă prin Ucraina aproape 80% din gazele destinate Europei, mai multe companii au fost nevoite să cumpere combustibili alternativi, precum păcura, pentru a putea alimenta consumatorii cu electricitate şi căldură. Companiile cărora le-ar putea fi redusă sau chiar sistată livrarea de gaze sunt combinatele chimice Azomureş, Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria, GA&PRO Co Piatra-Neamţ, Amonil Slobozia, Nitroporos Făgăraş şi producătorii de energie electrică şi termică CET Palas, CET Grozăveşti, CET Sud, CET Vest şi CET Progresu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here