Guvernul a aprobat stema comunei Arcani

1254

Stema comunei Arcani din județul Gorj a fost aprobată de guvern, hotărârea fiind publicată în Monitorul Oficial.
„Stema se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară, în câmp roșu, se află o carte deschisă, cu călimară și pană, care are deasupra o cruce treflată cu brațe egale și flancate stânga/dreapta de o ramură de stejar cu 3 ghinde și 6 frunze, totul de aur. În partea inferioară, în câmp albastru, se află o roată de moară în mișcare, cu scoc, pe o apă curgătoare, totul de argint”, potrivit hotărârii de Guvern.
Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Crucea face referire la credința locuitorilor, precum și la cele cinci biserici din cele patru sate aparținătoare comunei. Ramura de stejar reprezintă bogăția silvică a localității. Brâul undat semnifică hidrografia localității, râurile Jaleș și Sohodol. Cartea cu călimară și pană face trimitere la înființarea Școlii Gimnaziale Arcani la 1846 și la activitățile culturale din comună.
Roata de moară semnifică instalațiile țărănești tradiționale ce mai funcționează încă în localitate. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here