Greblă, finul şi aghiotanţii de la ferma de capre, trimişi în judecată

283

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au finalizat cercetările în dosarul fostului judecător constituțional Toni Greblă, fostul parlamentar de Gorj fiind trimis în judecată alături de finul său Ion Bârcină, zis Dan Goeru, dar și de omul de afaceri Mihai Prundianu, de cetățeanul moldovean Victor Dolghi și de gorjeanul Ghoerghe Grecu, cel care se ocupa de afacerile pe care politicianul le derula la ferma sa de la Buduhala, din comuna Telești. Fostul senator este acuzat de comiterea a trei infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracțional organizat și fals în declarații în formă continuată (13 acte materiale).

Procurorii susțin că Greblă a primit ilegal de la finul său Dan Goeru câte 50.000 de euro pentru campaniile electorale din 2008 și 2009, la care se adaugă alte sume de bani și bunuri cu care fostul senator s-a ales pentru a determina diverși angajați ai statului să îl ajute pe Bârcină în afacerile sale. “În perioada 2010 – 2015, folosința gratuită, service-ul și asigurarea pentru autoturismul marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648,11 lei; în 02.11.2011, suma de 1.200 lei; în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973,34 lei, iar în schimbul acestor foloase necuvenite i-a promis inculpatului Bîrcină Ion că va interveni și determina diferiți funcționari publici – din cadrul societăților și companiilor naționale cu capital de stat, ministere, autorități publice centrale și locale – să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de inculpatul Bîrcină Ion (cu interese în domenii de activitate diversă – energie, transport fier vechi ș.a.) să obțină contracte comerciale sau alt tip de facilități comerciale”, arată DNA.
Bârcină, ca și Prundianu, sunt acuzați de cumpărare de influență, afaceristul din urmă fiind acuzat că ar fi cotizat la Greblă cu aproape o jumătate de milion de lei, banii fiind investiți în ferma de la Buduhala. “360.269,42 lei reprezentând investiții în curs consemnate în lista activelor unei societăți comerciale (un tractor cu remorcă și marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struți, materiale de tip tâmplărie PVC și alte materiale de construcție pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din județul Gorj). – 121.007 lei reprezentând cheltuielile salariale pentru un număr de șase angajați în perioada 2011 – 2015, pe firma Camera de Comerț și Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la ferma din Buduhala – Telești). În schimb, Greblă Toni a promis că va interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influență Prundianu Mihai, cu interese în domeniul energiei”, menționează DNA.
În ceea ce-l privește pe Dolghi, acesta e acuzat că împreună cu Bârcină, a făcut parte dintr-un grup infracțional constituit de Toni Greblă pentru eludarea embargoului alimentar impus de Rusia produselor alimentare din Uniunea Europeană, procurorii neoferind prea multe informații pe această temă. În schimb, în cazul lui Grecu, acesta e acuzat că a fost cel care l-a ajutat pe Greblă să deruleze operațiuni comerciale incompatibile cu funcțiile publice ocupate, dar și pentru a disimula faptul că este proprietarul fermei de la Buduhala, terenul de aici, de un hectar, nefiind nici el trecut în vreo declarație de avere a fostului senator. Dosarul lui Greblă va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar cercetările procurorilor nu se încheie aici. “Se dispune disjungerea cauzei față de suspecții BÎRCINĂ ION, HĂHĂIANU HORIA, pentru celelalte infracțiuni în legătură cu care s-a început urmărirea penală. De asemenea, se va disjunge cauza în vederea continuării cercetărilor față de suspecții IANCU IULIAN și ȘOVA LUCIAN, ambii deputați cu funcție de conducere în partid”, mai arată DNA.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here