Gorjul, prezent la Festivalul “Tarafuri şi Fanfare” din Suceava

555

IMG_1006Un taraf alcătuit din şapte persoane, reprezentanţii de seamă ai tarafurilor de le lângă Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu, reprezintă judeţul nostru la Festivalul „Tarafuri şi Fanfare”, la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava. În aceeaşi formaţie, talentaţii lăutari vor merge la toamnă în Viena.

Potrivit lui Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, la ora actuală, pe lângă această instituţie funcţionează, în regim de colaborare, opt tarafuri de muzică tradiţională românească. Pe bună dreptate, judeţul nostru este recunoscut pe plan naţional drept patria muzicii tradiţionale româneşti. „Prin doamna Speranţa Rădulescu, cel mai mare etno-muzicolog al României, la această oră, profesor universitar la Academia de Muzică din Bucureşti şi, de asemenea, cercetător ştiinţific principal la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, dar şi prin televiziuni, Gorjul este patria muzicii tradiţionale în România. Avem consideraţi cei mai buni lăutari de muzică tradiţională adevărată, nu de operetă folclorică”, confirmă Gârbaciu.

Din Maramureş, la Suceava

Reprezentanţii Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu au participat la Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, la Târgu-Lăpuş, desfăşurat în perioada 14-21 august 2011. Proaspăt întorşi de acolo, ei au fost invitaţi să participe la un alt mare eveniment, Festivalul de Tarafuri şi Fanfare, organizat de Muzeul Satului Bucovinean din Suceava. „Venind de la Târgu-Lăpuş, unde nu au fost din ţară invitate decât două formaţii: Taraful lui Cristi Cătăroiu de la Tismana din Gorj şi vestita fanfară Mambo Siria, din Mehedinţi, cea a lui Mircea Dinescu, am găsit invitaţia lansată de Muzeul Satului Bucovinean din Suceava şi de doamna Luminiţa Ciobanu-Tucă de la Jurnalul de duminică, din cadrul Jurnalului Naţional, de a participa la Gala Festivalului Naţional de Tarafuri şi fanfare ţărăneşti, ediţia V”, a precizat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.

Spuma lăutarilor gorjeni, la Suceava

Lăutarii gorjeni au participat la toate ediţiile festivalului din Suceava. „Noi am fost prezenţi până acum la toate ediţiile acestui festival, cu lăutari gorjeni. Vineri noaptea plecăm, pentru a fi acolo cu un taraf special, selecţionat de către doamna Speranţa Rădulescu; acest taraf va face deplasarea şi în octombrie, la Viena, într-o manifestare de un nivel la care nu a mai participat încă nimeni din judeţul Gorj, până la această dată”, adaugă Gârbaciu. Componenţa tarafului ce se va deplasa la Suceava la sfârşitul săptămânii este una specială, după cum precizează Viorel Gârbaciu. În aceeaşi formulă, lăutarii gorjeni vor reprezenta judeţul şi ţara în Viena. „Acest taraf de 7 persoane este constituit de spuma tarafurilor noastre şi cântă dumnezeieşte. Doamna Speranţa Rădulescu m-a sfătuit să păstrăm formula aceasta, care iniţial era făcută doar pentru Viena, s-o păstrăm şi să ne prezentăm cu ea, pentru că valoarea acesteia va face să meargă pretutindeni pe mapamond ca ambasadori ai muzicii româneşti”, spune Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here